Halomra lőtték a menekülteket a törökök

Halomra lőtték a menekülteket a törökök

Tizenhat migránst, köztük három gyermeket öltek meg a török határőrök a szíriai határon, amikor azok megpróbáltak az országba lépni. Az oroszok nemzetközi vizsgálatot követelnek.

A török határőrök agyonlövik a szíriai polgárháború elől menekülőket – tudta meg a The Times. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az elmúlt négy hónapban összesen 16 migránst öltek meg a határőrök, ebből három gyermek volt.

Azonban a britek által támogatott Szabad Szír Rendőrség, valamint egy Törökországban élő embercsempész szerint ez a szám jóval magasabb lehet. Ugyanis a határ szíriai oldalán elesett menekültek holttestét visszavonszolták és a háborús övezetben temették el. A megszólaltatott embercsempész elmondta: míg korábban a török katonák segítettek a menekülteknek cipelni a csomagjaikat a határon, most lőnek rájuk.

Nem egyedi eset

A lap példaként két esetet is megemlített. Az emberjogvédő szervezet szerint februárban egy férfit és a gyermekét ölték meg a török–szír határ keleti részén lévő Ras al-Ainban. Márciusban pedig két menekültet lőttek agyon Guccevinél, ami az ország nyugati részén található.

A brit The Independent a gyilkosságok kapcsán felkereste az OSDH-t, melynek szóvivője elmondta: „Minden területen ez van. Ez történik azokkal az emberekkel, akik Idlibből, Aleppóból, valamint az Iszlám Államból és a kurd vidékekről jönnek”.

Bekeményítettek a törökök

A most kitudódott esetek ráadásul gyanúsan összecsengenek azzal, hogy december óta a nyugati országok megpróbálják rávenni a törököket arra, hogy szigorúbban ellenőrizzék a határaikat. Ekkor John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát.

Mindennek keretében egyelőre egy 98 kilométeres határszakaszt zárnának le, amelynek a szíriai oldalát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tartja ellenőrzése alatt. „Törökország érdeke is, hogy elzárja az illegális olajszállítmányok, illetve az egyik vagy másik irányba a határon átkelő külföldi harcosok útját” – hangsúlyozta akkor Kerry.

Az oroszok nemzetközi vizsgálatot követelnek

Nem véletlen, hogy az orosz külügy azonnal reagált a kitudódott esetekre: a Kremlnek azóta tüske a szemében az ankarai vezetés, mióta azok lelőtték az oroszok vadászgépét a szíriai határ közelében.

Az orosz külügyminisztérium emberi jogokért felelős vezetője, Konstantin Dolgov most jelezte: komolyan fogják kezelni a történteket. Ha pedig beigazolódnak a hírek, nemzetközi vizsgálatra lesz szükség, hogy bíróság elé állítsák azokat, akik ezekért a bűncselekményekért felelősek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »