Hamarosan visszatér a kánikula, és több napig velünk is marad

Hamarosan visszatér a kánikula, és több napig velünk is marad

A következő napokban visszatér a kánikula Szlovákiába is. Bár az elmúlt napokban az év ezen szakához képest hűvösebb időjárást tapasztalhattunk meg, ez vasárnap véget ér. Hétfőtől Európa legnagyobb részén brutális lesz a hőség.

Egy kiterjedt anticiklon határozza meg az elkövetkező napok időjárást, amelynek középpontja jelenleg a Benelux államok felett van, ám a következő órákban megindul keletre, majd Németországon, Csehországon keresztül Szlovákiába is elér, majd szerdáig itt is marad, napos, csapadéknélküli időjárást biztosítva számunkra.

Ezzel együtt azonban kánikula is várható. Az anticiklon ugyanis folyamatosan rendkívül forró déli légtömegeket hoz egész Nyugat-Európába és Közép-Európába is.

Nagy-Britanniában már napok óta kongatják a vészharangot, azt jósolják, hogy az abszolút rekordnak számító 40 fokos csúcs is meg fog dőlni a szigetországban.

Hírdetés

Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában bőven 40 fok feletti hőségre is van példa szép számmal, Portugáliában 47 fokot is mértek már a héten. Az ezt okozó légtömegek pedig holnaptól betörnek Németországba is, ahol szintén 40 fok feletti nappali csúcsok várhatók.

A kánikulát Szlovákia sem ússza meg, a legjobb esetben jövő hétvégéig velünk marad.

Nálunk hétfőn még csak pár helyen, kedden viszont már egész Dél-Szlovákiában 30 fok feletti hőmérséklet várható majd. Szerdára pedig 37 fokot mérhetnek majd a legmelegebb helyszíneken. Csütörtökön “enyhülés jön”, amiből sokat nem fogunk érezni, mert ez csak 2 fokot jelent majd – ez így is 35 fok.

iMeteo.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »