Három és fél milliárdból veheti meg Lázár minisztériuma a volt zálogházat

Szinte mindennap újabb kormányhatározat jelenik meg arról, hogy a Miniszterelnökség milyen feltételekkel szerezheti meg a Lónyai és a Kinizsi utca kereszteződésében álló, volt királyi zálogház épületegyüttesét.

Csütörtökön tették közzé az újabb rendelkezést, ami szerint Lázár János tárcája legfeljebb 3,5 milliárd forintért, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keretéből juthat hozzá az információink szerint jelenleg üresen álló, több mint 4000 négyzetméteres ingatlanhoz – a vétel után fennmaradó összeget pedig vissza kell utalni az állami kasszába.

A Miniszterelnökség rohamléptekkel szervezi a volt zálogház megszerzését: április 7-én egyedi műemléki védettséget adtak a több mint százéves épületnek, ami állami elővásárlási jogot is biztosított Lázár minisztériumának. Aztán a héten felpörögtek az események, szerdán szintén Magyar Közlönyből derült ki, hogy Orbán Viktor engedélyével tárca gyakorlatilag azonnali hatállyal megveheti az épületegyüttest, csütörtök este pedig az összeget is meghatározták.

http://mno.hu/

Egyelőre nem reagált a kérdésekre a tulajdonos cég barcelonai vezetői köre és a budapesti képviselőjük, a Dessewffy & Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda sem – pedig korántsem mellékes, hogy egyáltalán el akarják-e adni az államnak az épületet, és ha igen, mekkora összeget kérnének érte. Ha érkezik reakció a feltett kérdések bármelyikére, frissítjük cikkünket.

A kiszemelt, L alakú, klinkertéglás homlokzatú saroképület 1901 és 1903 között épült, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján, és évtizedeken át a Magyar Királyi Központi Zálogház központja volt. Később a BÁV fióktelepeként funkcionált, mígnem 2007-ben megvette a hárommillió forintos tőkével jegyzett, szállodai szolgáltatásokat nyújtó Catalonia Hungary.

A korábbi tervek szerint az ingatlant szállodává alakították volna – a Ferencvárosi Főépítészi Iroda 2008-as összefoglalója már komoly turisztikai fejlesztéseket sejtetett a kerületben; a Kinizsi utcában a piaci ingatlanárak egyébként tavaly év végén elérték a négyzetméterenkénti 600-620 ezer forintot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »