Használja a 3-as metrót? Akkor erről tudnia kell!

Használja a 3-as metrót? Akkor erről tudnia kell!

A 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai közel egy időben, novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszokon – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyezett dokumentum szerint a kivitelezést három fő építési ütemre lehet osztani. A három szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokat egy időben folytatják le, így a középső szakaszon is megkezdhetők lesznek a felújítási munkák. Ezt segíti elő az, hogy a déli és északi szakaszok építésének ideje alatt a középső szakaszon a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között közlekedne, így a megnövelt éjszakai üzemszünetben és a hétvégi vágányzárak idején a középső szakasz felújítási munkái is végezhetők.

A déli és északi szakasz átépítését, forgalomba helyezését követően a középső szakaszt tervezik majd lezárni – olvasható.

Mint írták, a munkálatok idején az utasokat pótlóbuszokkal szállítják. A kivitelezés optimális esetben novemberében kezdhető meg, a metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30. A projekt várhatóan 137,5 milliárd forintból valósul meg.

Megoldás húsz-huszonöt évre

A dokumentum szerint a vonalszakasz fejlesztési munkái során alapkövetelmény a meglévő állapot javítása, üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/óra tervezési sebesség biztosítása mellett.

A biztosítóberendezés és az Automata Vonatvezető Rendszer (AVR) funkcionálisan továbbra is kielégíti a forgalmi, technológiai igényeket, ezért alapvetően a mechanikus elemek – autóstopok, váltóhajtóművek – szükség szerinti cseréjére, valamint a sínáramkörök, jelzők felújítására van szükség, ami biztosítja a további húsz-huszonöt éves megfelelő üzembiztonságú működést – olvasható.

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin-negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomásokon. Funkcionálisan új mozgólépcsőt építenek ki az Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér, valamint az Ecseri út állomásokon.

A felújítás során a meglévő kis emelőmagasságú, valamint az Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomásoknál a nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket kicserélik, továbbá a meglévő nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket teljesen felújítják.

A projekt során zajszegény sínleerősítéseket, hangelnyelő burkolatokat, valamint hangcsillapító egységeket alkalmaznak majd.

A tervezett felújítások érintik továbbá az áramellátás korszerűsítését, a vasúti, távközlési, hírközlési berendezések felújítását és cseréjét, a járműtelep fejlesztését is.

Félmilliós forgalom

A 3-as metróvonal hossza 17,3 kilométer, húsz állomás található rajta. 120 méter hosszú szerelvények futnak. A vonalon naponta mintegy félmillió ember utazik.

A projekttel kapcsolatos döntéseket tartalmazó előterjesztés elfogadásával a testület támogathatja a projektről szóló, a BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén tárgyalhat még a rekonstrukció miatt szükséges járműpótlásról is. Az erre vonatkozó előterjesztést – mint írták – későbbi időpontban bocsátják rendelkezésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »