Hatalmas sárlavina zúdult le Svájcban

Óriási sárlavinaáradat pusztított szerda délelőtt a svájci Graubünden kantonban, a hatóságok eddig nyolc ember eltűnését jelentették – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A kelet-svájci kanton rendőrsége csütörtökön már arról számolt be, hogy az eltűntek között osztrák, német és svájci állampolgárok vannak. Svájci médiaértesülések szerint négy német és két svájci állampolgárt keresnek, Thomas Schnöll, az osztrák külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint pedig az eltűntek között van egy osztrák házaspár is.

A bevetést vezető Andrea Mittner, aki az utóbbi évtized legnagyobb földcsuszamlásának nevezte az esetet, elmondta, hogy a nyolc eltűnt nem együtt volt úton, alpinisták és túrázók voltak. Mivel nincs térerő a területen, nem tudnak kapcsolatot létesíteni a külvilággal.

Mittner szerint tudomást szereztek egy hatfős csoport eltűnéséről is. Időközben az érintett svájci kanton rendőrségi szóvivője megerősítette, hogy ez a csoport olaszországi területen bukkant fel sértetlenül.

Hatalmas sárlavina terítette be a svájci Bondot 2017. augusztus 24-én

Hatalmas sárlavina terítette be a svájci Bondot 2017. augusztus 24-én Fotó: AFP

A szerencsétlenség az svájci alpokbeli Bondasca-völgyben történt, a kétszáz lelkes Bondo településnél, becslések szerint mintegy négymillió köbméternyi kő, kőtörmelék és sár zúdult alá. A kő- és sárlavina öt kilométeren át és tíz méter magasan lepte el a völgyet. A szerdai földcsuszamlás olyan erős volt, hogy a zürichi földrengésjelző állomás jelezte a rengéseket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »