„Határokat feszeget” a csíksomlyói búcsúra érkező Boldogasszony zarándokvonat

„Határokat feszeget” a csíksomlyói búcsúra érkező Boldogasszony zarándokvonat

Minden eddigiénél több zarándok érkezik idén a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a Misszió Tours által szervezett Boldogasszony zarándokvonattal, a tizenhat vasúti kocsin több mint 950 hívő teszi meg a 15 órás utat Budapestről Gyergyószentmiklósig – jelentették be a szervezők a hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón.

zarandokvonat kolozsvar bi_b

Budai László, az utazási iroda alapítója elmondta: idén is megállnak fél órára Kolozsváron, ahol rövid ünnepi műsor is belefér a programba. Az eseményen Mile Lajos kolozsvári főkonzul köszönti majd a zarándokokat, és Kovács Sándor római katolikus főesperes mond áldást.

Budai András, az iroda ügyvezetője a menetrendről elmondta: május 12-én, csütörtökön 14.48-kor érkezik meg Kolozsvárra a zarándokvonat és 15.13-kor indul tovább. A magyarországi zarándokok szálláshelye Gyergyószentmiklóson és környékén lesz, innen másnap indul tovább a vonat a Gyimesek völgyébe, ahol Gyimesbükkön ünnepi fogadás várja őket, majd felvonulnak az ezeréves határig. Szombaton a csíkszeredai vasútállomásról énekelve és imádkozva vonul a tömeg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd a Nyeregbe.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a 16 kocsiból álló szerelvény fél kilométer hosszú lesz, amivel elmondása szerint a Román Állami Vasúttársaság (CFR) tűréshatárait feszegetik, hiszen legfeljebb 17 kocsit tudnak fogadni a romániai vasútállomások. A szerelvény végig ki van hangosítva, vonatrádió működik benne, egy külön erre a célra kialakított vagonban pedig közös imára, énektanulásra is van lehetőség. „A lelki tartalom teszi zarándokvonattá a szerelvényt” – magyarázta.
Budai László arra is felhívta a figyelmet, hogy maga az utazás egyre inkább eseménnyé vált azok számára is, akik kijönnek az állomásra, ezért külön figyelnek arra, hogy pár nappal korábban közöljék a pontos menetrendet. A szerelvényt ráadásul kifelé is kihangosítják, így a vonatot várók is hallhatják a bennülők énekét. Hozzáfűzte: arra is biztatják a zarándokokat, hogy hozzanak magukkal olyan könyvet, amelyet maguk is szívesen olvasnak, az így összegyűlt kiadványokat pedig erdélyi magyar iskoláknak adományozzák.

Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) képviselője arról számolt be, hogy a kincses városban rövid, de tartalmas ünnepi műsorral készülnek a zarándokok fogadására. „Fontos, hogy az anyaországi magyar zarándokok találkozzanak a kolozsvári magyar közösséggel” – jelentette ki az ifjúsági vezető.

A Boldogasszony zarándokvonat fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és dr. Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A népes gyülekezetet lelki vezetők is kísérik: Bíró László püspök, Görbe László piarista, Burbela Gergely verbita és Tímár Asztrik ferences szerzetes is a vonatos zarándokokkal tart.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »