Hátraarc – Németország visszatérhet az atomenergiához?

A német kormány mérlegelheti annak lehetőségét, hogy a tervekkel ellentétben mégse állítsa le az ország utolsó három atomerőművét az év végén – mondta pénteken Olaf Scholz. A visszakozás oka, hogy egyre erősödnek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy télen nem lesz orosz földgáz, így Németország igyekszik alternatív energiaforrások felé fordulni.

A német kancellár elmondta, megbízták Robert Habeck gazdasági minisztert, hogy készítsen tervet a legrosszabb forgatókönyv esetére – számolt be a portfolio.hu.

„Várjuk meg mi lesz abban” – mondta Olaf Scholz arra a kérdésre, hogy felülvizsgálhatják-e az atomerőművek leállítására vonatkozó tervet.

A korábbi megállapítás egyébként az volt, hogy Németországnak elegendő energiaforrása van, így nincsen szüksége az atomerőművekre, azonban az orosz szállítások veszélybe kerülésével ez egy pillanat alatt megváltozhat –írta a Bloomberg.

Hírdetés

Még egyszer átszámoljuk a lehetséges forgatókönyveket, és azt követően döntünk – fogalmazott a német kormányszóvivő az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban.

Korábban a koalíciós pártok közül a Zöldek, melyek közé Habeck is tartozik kizárták az atomenergia használatát, most azonban a párt társelnöke már arról beszélt, hogy minden lehetséges megoldást megvizsgálnak, vagyis nem zárta ki élből a reaktorok további használatát.

Kormánypárti nyilatkozatok szerint komoly vitákhoz vezethet a kérdés, de elképzelhető, hogy a felek kompromisszumra jutnak. A Zöldek elképzelhető, hogy feladhatják az atomenergia-ellenességüket, ha cserébe az FDP beleegyezik, hogy sebességhatárt szabjanak meg a német autópályákon.

Az autópályákon történő sebességkorlátozás a szomszédos Ausztriában is napirenden van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »