Hatvanötmillió menekült van a világon

Hatvanötmillió menekült van a világon

GENF. Enyhén emelkedett az egy évvel ezelõttihez képest, 65,6 millióra nõtt, és ezzel ismét rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik világszerte konfliktusok, éhezés vagy természeti katasztrófák elõl menekülnek – jelentette be hétfõn Genfben az ENSZ Menekültügyi Fõbiztossága.

A világszervezet annak tudja be az emelkedést, hogy az utóbbi idõszakban Dél-Szudánban pusztító fegyveres konfliktus és éhínség elõl a korábbinál 64 százalékkal többen, 1,4 milliónyian menekültek el.

Az idei szám mintegy 300 ezerrel haladja meg a 2015 végi adatokat. A 65,6 millióba a menekülteket, a menedékkérõket és a belsõ menekülteket is beleszámítják. A jelentés szerint 10 millióan vannak azok, akik a legutóbbi adatközlés óta váltak földönfutóvá. Ez a szám egyébként csökkent, mert a 2016-os adatokban még 12,4 millió olyan ember szerepelt, akinek abban az évben kellett elmenekülnie otthonából.   

"Ez a szám így is elfogadhatatlan, és minden eddiginél világosabban megmutatja, milyen fontos a szolidaritás és az összefogás a válságok kezelésében és megakadályozásában" – hangoztatta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi fõbiztosa.   

A legtöbben, 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »