Hiába akar a többség kormányváltást, a Fidesz vezet

A választópolgárok 32 százaléka azt tartaná jónak, ha a Fidesz maradna kormányon a következő ciklusban is, a kormány távozását pedig az emberek 43 százaléka szeretné – írja az Index a ZRI Závecz Research Intézet új kutatására hivatkozva.

A felmérésből kiderült, hogy

folytatódott a Fidesz támogatottságának hullámzása, ezúttal 24-ről 26 százalékosra nőtt a párt tábora;a Jobbik híveinek aránya három hónapja változatlan, 13 százalékos;az MSZP támogatottsága két százalékponttal csökkent, jelenleg a választókorú népesség 10 százaléka sorakozik fel mögéjük;a DK tábora maradt 4 százalékos;az LMP támogatottsága 2-ről 3 százalékra emelkedett;és továbbra is 1 százalékon áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd.

A pártot nem választók aránya 38-ról 36 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók csoportjába a választók alig több mint egyharmada tartozik.

A kutatásból mindemellett kiderült, hogy a választópolgárok 32 százaléka azt tartaná jónak, ha a Fidesz maradna kormányon a következő ciklusban is (ennek a 2,6 milliós csoportnak nagy részét a Fidesz szavazói adják, ők 2,1 millióan vannak, hozzájuk adódik még a pártokhoz nem kötődők, a bizonytalanok közül 350 ezer fő és más pártoktól 150 ezer fő).

A kormány távozását az emberek 43 százaléka, 3,5 millió ember szeretné, és az ellenzéki pártok támogatóinak túlnyomó többsége – 90-97 százaléka – 2018-tól új vezetést kíván az ország élén látni. A Jobbikosok közül 1 millióan, az MSZP táborában közel 750 ezren szeretnék, ha a Fidesz-kormány a jövő évben elbúcsúzna. További 10 ellenzéki párt – benne a DK és az LMP – összesen 1 millió kormányváltó támogatóval rendelkezik. Rajtuk kívül még a pártpreferenciával nem rendelkezők közül 800 ezren szeretnék azt, ha a parlamenti választások után más venné át a kormányzást.

A Fidesz hatalmon maradását pártolók 45 százaléka mutat részvételi hajlandóságot, a távozást óhajtók körében az aktívak aránya valamivel kisebb, 41 százalékos. Még ennél is nagyobb különbséget láthatunk a bizonytalan választópolgárok elszántságában: azon pártnélküliek, akik az Orbán-kormánynak további négy évet adnának, 34 százalékban mennének el voksolni. A kormányváltást szorgalmazó, pártpreferenciával nem rendelkezők körében a részvételi szándék ennél jóval alacsonyabb, 24 százalékos – teszi hozzá az Index.

Az adatfelvétel ideje: 2017. augusztus 10-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »