Hivatalos: a francia kormány nyakig benne a ruandai népirtásban

Hivatalos: a francia kormány nyakig benne a ruandai népirtásban

A ruandai kormány tegnap egy washingtoni ügyvédi iroda által készített független jelentést tett közzé, amely a francia kormányt azzal vádolja, hogy közrejátszott az 1994-es népirtásban, amelyben mintegy 800 000 ruandait öltek meg. A jelentés szerint a francia katonaság a népirtás utolsó pillanataiban is ruandai katonákat képzett ki és fegyvereket szállított nekik. A jelentés azt is tartalmazza,  hogy Franciaország korábbi ígérete ellenére sem nyitja meg archívumát, illetve indít vizsgálatot saját szerepéről a népirtásban, jelenti a vezető amerikai lap, a New York Times.

Az angol nyelvű indiai hírportál arról számol be, hogy Pakisztán útilaput kötött az ott működő Soros alapítványokra és más külföldi segélyszervezetekre. Hatvan nap alatt kell elhagyniuk az országot. A hatóságok a külföldi NGO-kat most arra kényszerítik, hogy egy két évvel ezelőtt érvénybe lépett jogszabály szerint újra regisztrálják magukat. Mintegy húsz ilyen külföldi szervezet bejegyzési kérelmét utasították el.

A híres francia közgazdász, Thomas Piketty vezetésével elkészült a vagyoni egyenlőtlenségekről készített első világjelentés. Ebből kiderül az is, írja a német Süddeutsche Zeitung című lap, hogy Németországban jelenleg éppen olyan nagyok az egyenlőtlenségek, mint száz évvel ezelőtt. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogyha az elmúlt évtized trendjei tovább folytatódnak, akkor 2050-ben a világ népessége leggazdagabb 0,1 százalékának éppen annyi lesz a vagyona, mint a globális középrétegnek. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a jövedelmek terén jelentkező, egyre növekvő egyenlőtlenségek politikai, gazdasági és szociális katasztrófákhoz vezethetnek.

Hírdetés

A Washington Post, az amerikai főváros vezető liberális lapja arra figyelmeztet, hogy miközben folyamatos a vizsgálat és az aggodalom, amiért, mint írja, a Trump-kormányhoz kötődő figurák és a Kreml „összejátszásának szelleme” feketíti be az amerikai-orosz diplomáciai kapcsolatokat, az amerikai stratégákat sajnos kevésbé aggasztja a moszkvainál is súlyosabb pekingi befolyás más országokra. Az amerikai szenátus tegnap „Kína hosszú karja” elnevezéssel tartott meghallgatást az ügyben. A meghallgatást összehívó Marco Rubio republikánus szenátor szerint a kínai befolyásolás hosszú távú stratégia és az „közvetlenül fenyegeti Amerika alapvető értékeit és érdekeit”.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »