Holokauszttagadó könyvet megjelentető kiadó vezetője ellen emeltek vádat

Nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség még augusztus 15-én egy budapesti székhelyű könyvkiadó vezetője ellen – közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott könyvkiadással is foglalkozó magyarországi bejegyzésű cége 2012-ben magyar fordításban kiadta egy svéd író holokauszttagadó könyvét, melyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, és az emberölésre alkalmazott gázkamrák létezését megkérdőjelezi.

A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett webáruházban értékesítette, a vádlott a webáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak. A vádlott a rendőrségi nyomozás során cselekményét beismerte.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel közölte: az ügyészség a vádiratában azt kérte, hogy tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki a vádlottra a bíróság.

Felidézte azt is, hogy a vádhatóság indítványára még 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Az ügyészség most azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek. Megjegyezte azonban, hogy a bíróság döntését technikailag nem lehet tökéletesen végrehajtani, mert az érintett szerverek egy része az USA-ban található.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »