Így a legegyszerűbb: letartóztatták a kihívót, lefújták a kampányt, maradhat a kormány

Így a legegyszerűbb: letartóztatták a kihívót, lefújták a kampányt, maradhat a kormány

Hazem Hoszni szerint „az, hogy az állam eltiltotta az indulástól azt jelenti, az állam nem akar választást tartani”.

Anan hivatalos Facebook-oldalán olvasható közlés pedig úgy fogalmaz, hogy a kampány határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét, „mivel féltik a változásról álmodó állampolgárok épségét és biztonságát”.

Nagyon „komoly” indokok

A hadseregnek az állami tévében felolvasott nyilatkozata szerint „a fegyveres erők nem hunynak szemet a kirívó törvénytelenségek felett, amelyeket Anan elkövetett, és amelyek súlyosan sértik a katonai szolgálat előírásait”. Kifogásolták például, hogy Anan nem kért engedélyt a hadseregtől indulásához az elnökválasztáson, és nem tette meg a szükséges lépéseket katonai szolgálatának befejezéséhez. Egyiptom törvényei szerint ha egy katonatiszt politikai tisztségre pályázik, ki kell lépnie a szolgálatból és engedélyt kell kapnia jelöltségéhez a hadseregtől.

Hírdetés

A közlemény szerint Anan a választáson való indulása érdekében olyan hivatalos dokumentumokat hamisított, amelyek szerint véget ért katonai szolgálata. Anan 2005 és 2012 között töltötte be az egyiptomi vezérkari főnök tisztségét.

Lecsapott rá a hadsereg

Egy szemtanú, aki ismeri Anant, a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: a jelöltet irodájába tartva vették őrizetbe, röviddel a hadsereg közleményének megjelenése előtt. Kocsiját a katonai rendőrség fegyveres tagjai állították meg Kairó egyik főútján.

Anan szombaton a világhálón videoüzenetben tudatta, hogy indul az államfői tisztért. A jelenlegi elnök, Szíszi péntek este jelentette be, hogy indulni akar újabb mandátumért. Elemzők szerint minden bizonnyal győzelmet is arat a voksoláson.

A választás első fordulója március 26-28. között lesz, a jelölteknek január 29-ig kell bejegyeztetniük magukat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »