Így tanít a brit Molenbeek

Így tanít a brit Molenbeek

Példa lehet az élesen vitatott párhuzamos társadalmak létére az angliai Dewsbury, ahol egy muszlim délutáni iskola radikális ortodox társadalmi viselkedésmintákat tanít. Az oktatási tárca vizsgálja, mi alapján tanítják az elöljárók, hogy a zsidók világuralomra törnek. A városról már könyv is megjelent A Dewsbury-i Iszlám Köztársaság címmel.

Nem szabad tévét nézni, az asszonyoknak tilos dolgozni, a brit szokásokat nem szabad átvenni – hirdeti az a brit muszlim magániskola, amelyben radikális tanokat hirdető röplapokat találtak. Mint azt a Sky News hírcsatorna bemutatta, az angol nyelvű röpcédulákon a brit kultúra mérgező hatását hirdetik, valamint azt, hogy a fejlett nyugati világ romlást hoz az erkölcsös muszlim társadalomra.

A megállapításokat a legfőbb tanítás, a dzsihád koronázza meg, amely lényege, hogy Allah nyomában kell járni a tudományok, a tanítás és a kard által. Az iskola és a tanítások mögött az ismert elöljáró, Mufti Zubair Dudha áll, aki nemcsak a dewsbury-i Tarbiyah Academy nevű délutáni iskolát vezeti, hanem a szunnita iszlám egyik konzervatív irányzatának, a deobandinak is ismert nagy-britanniai képviselője.

Szerinte a nemek egyenlőségének hirdetése nem más, mint a nő és férfi testi vágyának felkeltését szolgáló eszköz. De a multikulturális értékeket elsőrendű fontosságúnak tartó Nagy-Britanniában nemcsak ezekre a tanokra, hanem a muftinak a zsidókra tett utalásaira is felfigyeltek. Ezek szerint a zsidók világméretű konspirációval világuralomra törnek. Az ügyben a brit oktatási tárca vizsgálatot indított.

A radikalizmus melegágya?

A Yorkshire megyei város már 2005-ben elhíresült, innen származott a július 7-i londoni robbantások egyik szélsőséges muszlim elkövetője, valamint itt nevelkedett az Egyesült Királyság eddigi legfiatalabb öngyilkos merénylője. A brit Talha Asmal Irakba utazott, ott robbantotta fel magát a dzsihád nevében tizenhét évesen. Az egykor textiliparáról híres városban több mecset és sária bíróság is működik.

Savile Town és Ravensthorpe kerületeiben többségében pakisztániak, iraki kurdok és indiaiak élnek, akik hatvan éve kezdtek betelepülni a vonzó munkalehetőségek miatt. Ám az 1980-as években a textilipar hanyatlásával az életszínvonal is zuhanni kezdett, ma Dewsbury a szociálisan leszakadó területek közé tartozik. Szegregált lakónegyedei az iszlám radikalizmus melegágyának számítanak.

Nagy a munkanélküliség, az átlagéletkor viszont harminc év alatt van. Ahogy most a sajtó figyelmét az ultraortodox mufti, tavaly a sária bíróság keltette fel, mert a hírek szerint ez a muszlim elöljárókból álló testület a brit törvényekbe ütköző, de legalábbis ellentmondásos „ítéleteket” hozott házassági ügyekben.

Így üt vissza a multikulti?

Danny Lockwood brit író-újságíró 2011-es, A Dewsbury-i Iszlám Köztársaság című könyvében a városban az utóbbi évtizedekben végbement változásokat kulturális forradalomnak és szociális hanyatlásnak nevezte, ahol az utóbbi húsz év leforgása alatt látványosan megbukott a multikulturalizmus.

Ezt a válságot taglalta Melik Kaylan, az amerikai Forbes üzleti lap újságírója is a Politico európai uniós ügyekkel foglalkozó portálon az európai muszlim közösségekkel foglalkozó friss cikkében. Itt úgy fogalmazott, Európa iszlamizálódott városnegyedei a szeparatizmus erődítményeivé váltak. – Itt üt vissza a multikulturalizmus. És ez nem a közösségek egymásnak ugrasztására használt vészmadár-retorika, hanem határozott, a túlélést célzó gondolkodás a huszonharmadik órában – írta Kaylan

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »