Ilyen, amikor el vagyunk szigetelődve?

Ilyen, amikor el vagyunk szigetelődve?

A hétfő reggeli budapesti csúcsforgalom már önmagában véve rettenetes. Ha ezt felturbózzák útlezárásokkal, metró- és buszjáratok törlésével, a főváros jó időre megbénul. Ez volt tegnap reggel is, és rossz is volt. Ma talán javul a helyzet, holnap meg minden úgy lesz, mint régen, hazamennek a delegációk. Ennyi.

Nincs a világon az a város, amely ne bénulna le, ha megjelenik tizenhat legfelsőbb szintű külföldi delegáció, amelyek közül az egyiket ráadásul a kínai miniszterelnök vezeti. Ezt nem lehet közlekedési fennakadások nélkül megszervezni. Talán még akkor sem, ha mindenkit bio-kerékpárra ültetünk Ferihegyen, és Juhász Péter ellátja őket egy forgalomgyorsító síppal.

Meg csak csöndben jegyzem meg: Budapest forgalmát már bénították meg biciklis dzsemborik, pride-ok, és az ellenzék akkor sem tiltakozott, amikor Gulyás Marciék lebénítva a Körutat az Oktogonon piknikeztek.

Persze lehetett volna azt is mondani, hogy nincs szükség ilyen csúcsokra, mint a most megrendezett Kína-Kelet-Közép-Európa. Aztán meg azzal vádolni a kormányt, hogy el van szigetelve külpolitikailag. Hát valóban: az elmúlt években járt itt már többek között Merkel, Netanjahu és Putyin is, most itt van tizenhat ország vezetője. Piszkosul el vagyunk szigetelve, no…

Az LMP tegnapi közleményében ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy Orbánék csak komcsikkal és diktátorokkal tárgyalnak. Nos, kedveseim: Budapesten most tizenegy EU-tag képviselője volt jelen, meg uniós tagjelöltek. Ezek mind bolsevikok netán?

Kína persze vörösnek vallja magát, ám ez valamiért nem zavarja sem Brüsszelt, sem Washingtont. Az Európai Unió bürokratáit vezénylő országoknak – németeknek, franciáknak vagy éppen hollandoknak -, valamint az Egyesült Államoknak az szúrja a szemét, hogy a nagy keleti buliba valaki rajtuk kívül is bele akar szállni.

Nyilvánvaló, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal kibővítése és felgyorsítása sérti a nyugati érdekeket. Eddig Amszterdam és Hamburg volt az elsőszámú kínai kikötő, most a Peking által bérelt görög csomópontokból lényegesen olcsóbban tudnak szállítani. Kelet-Közép-Európa a keleti áru elosztóhelyévé válthat. Ez nyilvánvalóan irtózatos mennyiségű kínai pénzt vonzhat a régióba. Közös vállalatokat, munkahelyeket teremthet.

Hírdetés

Ezt a szempontot próbálta tegnap semmissé tenni nagyszerű ellenzékünk azzal, hogy a projekt csak 2400 év alatt térülne meg. Pályaforgalmi díjakból. Meg személyszállításból. Hiszen a „szakértői vélemény” másik fontos érve az, hogy ha a belgrádi Milos és felesége a gyorsabb menetidő miatt immár évente kétszer látogatja meg a pesti rokonokat, akkor is legfeljebb pár perccel korábban lesz kifizetődő a projekt. Más szempont meg a hozzáértők szerint ugye nincs és nem is lehet…

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az LMP-nek fizetett állami támogatás minden ésszerű becslés szerint még 22017-ben is a magyar nemzet legértelmetlenebb befektetései között fog szerepelni.

A pesti ellenzék tegnap a szokásosnál is fárasztóbb hisztit vágott le, hogy bemutassa nyugati megrendelőinek: lehet rájuk számítani. Nekik virítsák a lóvét. Félek, hogy a józanabbul gondolkodó mentoraiktól mostantól legfeljebb csak egy havi BKK bérletre számíthatnak…

Fotó: facebook.com

Máté T. Gyula – <![CDATA[]]>http://matete.pestisracok.hu<![CDATA[]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »