Ilyen lehet a titokzatos kilencedik bolygó

Számítógépes modell segítségével mutatták be svájci asztrofizikusok, hogy milyen lehet és mi jellemezheti a titokzatos kilencedik bolygót, amely a feltételezések szerint messze a Neptunuszon túl kering.

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek.

Esther Linder és Christoph Mordasini, a Berni Egyetem kutatói szerint a kilencedik bolygó átmérője 3,7-szer nagyobb, mint a Földé, hőmérséklete mínusz 226 Celsius-fok. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin az úgynevezett Kuiper-övben objektumok mozgása alapján számította ki az eddig ismeretlen bolygó létét. Azóta szakértők világszerte gyűjtik az információkat, hogy távoli pályáján azonosítsák a bolygó helyzetét.

„Testet ölt számunkra”

A berni szakértők számítógépes modellek segítségével szimulálták, hogyan fejlődhetett a kilencedik bolygó a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti születése óta. Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be.

Feltételezéseik szerint a titokzatos égitest egy hélium- és hidrogénburokkal rendelkező kisebb jégóriás – tehát az Uránusz és a Neptunusz egy „kisebb változata”. A kutatók által számolt mínusz 226 Celsius-fokos hőmérséklet arra utal, hogy a bolygó hőt bocsát ki.

Ha a bolygónak nem lenne belső energiája, akkor hőmérséklete csak mínusz 263 Celsius-fokos lenne, „mert akkor sugárzása csak a visszavert napfényből állna” – mondta el Linder.

„Tanulmányunk alapján a kilencedik bolygó több mint puszta tömegpont, fizikai tulajdonságai megismerésével testet ölt számunkra” – fogalmazott Christoph Mordasini. A kutatók számításai szerint az égbolt eddigi vizsgálatai során csak kevés esély volt arra, hogy felfedezzenek egy kevesebb mint 20 földtömegű égitestet. Egy több mint ötven földtömegű testet pedig észrevett volna a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer – széles látószögű infravörös felmérő felfedező műhold). Így egy érdekes felső tömeghatár adódik a kilencedik bolygó esetében – mondta Linder.

A jelenleg Chilében épülő nagy égboltfelmérő teleszkóp (LSST) vagy a speciális keresőakciók a jövőben már rábukkanhatnak a bolygóra vagy kizárhatják létezését – vélik a kutatók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »