"Ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság…"

Több ezren tiltakoztak kedd este Katalóniában, hogy a spanyol központi büntetőbíróság zendülés gyanújával őrizetbe vette a Katalán Nemzetgyűlést vezető Jordi Sánchezt és az Ómnium Cultural politikai szervezet első emberét, Jordi Cuixart. A tüntetők a párbeszédre és a két férfi szabadon bocsátására kérte a madridi vezetést

A katalán kormányszóvivő Jordi Turull kedden a demokrácia szégyenének nevezte az őrizetbevételt, szerinte ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság. Közben kedd kora este a madridi alkotmánybíróság egyhangúlag alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a katalán függetlenségi referendumról szóló törvényt.

Hírdetés

A döntésüket azzal indokolták, hogy az sérti Spanyolország megbonthatatlan egységére és a nemzeti szuverenitásra vonatkozó alkotmányos elveket, valamint a népszavazás kiírására vonatkozó állami kompetenciákat. A katalán kormányt figyelmeztették:köteles leállítani vagy megakadályozni minden olyan kezdeményezést, amely ezen alkotmánybírósági ítélettel szembemegy.

(BBC)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »