Íme a „halállista”: ötven háttérintézmény szűnhet meg

A Népszava úgy tudja, végül 50 háttérintézmény szűnik meg a jelenlegi 91 központi hivatalból és költségvetési háttérintézményből. A kabinet az átszervezést 20 százalékos leépítés mellett képzeli el.

A jelenlegi 91 központi hivatalból és költségvetési háttérintézményből 50 szűnik meg június 30-áig, illetve az év végéig, 36 megmarad, további 5 hivatalról pedig még nem döntöttek – írja a Népszava a birtokába került előterjesztésre hivatkozva. Információik szerint vélhetően hétfőn véglegesítheti a tervet a kormány. A kabinet a háttérintézmények átszervezését 20 százalékos leépítés mellett képzeli el, az előterjesztés szerint az átalakítással nem érintett hivataloknál és háttérintézményeknél is csak az idei előirányzatok 80 százalékát vehetik figyelembe a jövő évi büdzsénél – számolt be a lap.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány két lépésben átalakítja a Magyar Államkincstárt (MÁK), ezt követően a szervezet végez minden állami kifizetést. A változások határidejeként 2016 és 2017 nyarát jelölte meg, és közölte: minden más kifizető ügynökség megszűnik.

Összevonják az OEP-et és az ONYF-et

Az idén júliustól Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalként működne tovább a két nagy biztosítási alap: összevonják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF). Az átszervezés második lépéseként egy évvel később, 2017 nyarán az új hivatalt beolvasztja a kormány a MÁK-ba. Lázár közlése szerint a MÁK-on kívül minden más kifizetőhely megszűnik.

Megmaradna viszont a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyetlen háttérintézménye, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 26 ilyen szervéből viszont csak 7 maradna, 19-nek megszűnne az önállósága. A másik nagy vesztes a Földművelésügyi Minisztérium, amelynek jelenlegi 11 háttérszervéből 8 szűnik meg.

Beolvasztják a népesedéspolitikai intézetet is

A minisztériumokba olvad egyebek között a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

Az átszervezések természetesen érintik a hivatalok dolgozóit is. Lázár a Magyar Nemzet információi szerint keddre hívta össze a szakszervezeti vezetőket, hogy elmondja nekik, hogyan képzeli a kormány az átlagosan 20 százalékos leépítést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »