Irán menedéket ígért Aszadnak és családjának

Teherán menedéket kínál Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és családjának – ezt jelentette be egy közleményben Mahmúd Alavi-Tabar, a hírszerzési és biztonsági ügyekkel foglalkozó iráni miniszter. A hírről az Interfax orosz hírügynökség számolt be szombaton a libanoni pánarab al-Majadín televíziós csatornára hivatkozva. 

A miniszter közleménye szerint Aszad Iránból folytathatná a lázadók elleni katonai műveletek irányítását.
   
Alavi megjegyezte, hogy ezt az ajánlatot Kaszem Szulejmáni, az al-Kudsz Erőknek, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnoka kezdeményezte.
   
Az iráni miniszter ugyanakkor elmondta: Aszad elutasította a javaslatot, leszögezve, hogy ő és családja más szíriai családokhoz hasonlóan Damaszkuszban maradnak.
   
Alavi szerint Teherán további támogatásáról biztosította Aszadot, hozzáfűzve, hogy a két ország közötti kapcsolatok erősebbek, mint valaha.
   
Kaszem Szulejmáni tavaly júliusban Moszkvába utazott, hogy segítsen a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszországnak kidolgozni szíriai katonai beavatkozásának terveit, illetve létrehozni egy Aszadot támogató orosz-iráni szövetséget.
   
Szulejmáni a múlt héten ismét Moszkvába utazott, hogy elmélyítse a két ország együttműködését Szíriával kapcsolatban – közölték biztonsági források.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »