Irán-szerte tüntettek a növekvő árak és a kormány politikája ellen

Teheránban és Kermánsáhban is második napja vonultak utcára pénteken az emberek a növekvő árak és a kormány politikája ellen tüntetve, a hatóságok által nem engedélyezett, spontán tiltakozó akciók több résztvevőjét is őrizetbe vették.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség tisztségviselőkre hivatkozva mintegy 300 elégedetlenkedőről számolt be a nyugati fekvésű Kermánsáhban, ahol novemberben egy pusztító földrengés több mint 600 lakos életét követelte. Teheránban kevesebb mint 50 aktivista tüntetett egy köztéren.

A Farsz szerint Kermánsáhban a tüntetők Haszan Róháni iráni elnök gazdaságpolitikáját és az áremeléseket sérelmezték, emellett kormányellenes jelszavakat skandáltak, a többi között azt, hogy az iráni vezetés „ne foglakozzon Palesztinával, ránk gondoljon”, „halál vagy szabadság” és „engedjétek ki a politikai foglyokat”. Az aktivisták közjavakat rongáltak meg, mielőtt a rendőrség szétoszlatta volna őket. A rendvédelmi szervek többeket őrizetbe vettek.

Külföld MN Halálra ítéltek egy Moszad-ügynöknek vélt orvostudóst Iránban Irán nukleáris és védelmi programjáról szóló titkos adatokat adott át az izraeli hírszerzésnek.

Mohszen Hamedani, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettese elmondta: ha az emberek nagy tömegbe gyűlve akarnak hangot adni dühüknek, előbb kérjenek engedélyt erre a hatóságoktól.

Csütörtökön Irán több nagyvárosában indultak spontán tiltakozó akciók. Az emberek mindenek előtt a növekvő élelmiszerárak és az infláció ellen vonultak utcákra. A közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatott, de ezeket a jelentéseket eddig nem lehetett független forrásból megerősíteni.

Irán második legnagyobb városában, Meshedban 52 aktivistát vettek őrizetbe csütörtökön.

Az Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodás óta javult az iszlám köztársaság gazdasági helyzete a szankciók egy részének eltörlése miatt, a javulás hatása azonban még nem gyűrűzött el az átlag iráni állampolgárokhoz, sőt számos alapvető élelmiszer, így a tojás ára is 30-40 százalékkal növekedett az elmúlt időben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »