Iránytű Intézet: Féléves mélyponton van a kormánypárt

Iránytű Intézet: Féléves mélyponton van a kormánypárt

A teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a Fidesz, bár előnyük a többi párthoz képest továbbra is tetemes – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készített kutatásából.

A felmérés szerint az úgynevezett pártot választani tudó biztos szavazók között igen jelentős csökkenést könyvelhettek el a kormánypártok az elmúlt időszakban, az augusztusi 51 százalék után ugyanis szeptemberben már 43 százalékon álltak. A kutatás szerint továbbra is stabilan a második a Jobbik, amely – minimálisan csökkenve – 22 százalékos tábort tudhatott magáénak az előző hónapban. Az MSZP – némileg javítva eredményén – 11 százalékkal a harmadik helyen állt szeptemberben. Fontos azonban, hogy a felmérés még akkor készült, amikor Botka László volt a miniszterelnök-jelölt, vagyis a visszalépésének hatásai ezekben az eredményekben még nem érezhetők.

http://mno.hu/

A kisebb pártok közül a Demokratikus Koalíció és az LMP jutna még be az Országgyűlésbe, ráadásul mindkét párt erősödni tudott augusztusról szeptemberre: a DK 5-ről 8-ra, az LMP pedig 4-ről 7 százalékra növelte bázisát. A biztos választók között a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 3 százalékon állt, az Együtt 2 százalékos bázissal bírt, a Párbeszédet mindössze 1 százalékra mérték.

Hírdetés

A teljes népességet tekintve az erősorrend ugyanez. A Fidesz ebben a körben is gyengült, igaz, ez már nem volt annyira látványos, az augusztusi 31 után szeptemberben 28 százalékot mért a kormánypártnak az Iránytű Intézet. A Jobbik némi emelkedéssel 15, az MSZP pedig 7 százalékot tudhatott magáénak, a DK és az LMP egyaránt 5 százalékos bázissal rendelkezett a mérés idején.

Bizonytalannak – augusztushoz hasonlóan – a legutóbbi hónapban is 13 százalék vallotta magát, míg a megkérdezettek további 9 százaléka nem kívánt válaszolni arra, hogy kire akar szavazni. Emellett a válaszadók tizede úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem venne részt a voksoláson.

http://mno.hu/

Az Iránytű Intézet elmúlt féléves méréseit tekintve azt lehet mondani, hogy a Fidesz mélypontján van. A biztos szavazók körében ugyanis általában 50 százalék körül mozgott február óta, szemben a most mért 43 százalékkal. Az ellenzéki pártoknál ennyire jelentős változás nem figyelhető meg az elmúlt fél esztendőben. A Jobbik tartotta magát a második helyen 20 és 23 százalék között, ennél rosszabb eredményt mostanában nem értek el. Az MSZP – szintén a biztos szavazók között – általában 10-11 százalékon állt, az augusztus volt az a hónap, amikor egy számjegyűvé, 9 százalékossá apadt a támogatottságuk.

A DK és az LMP esetében az látszott, hogy az elmúlt hat hónapban végig az ötszázalékos parlamenti küszöb körül ingadoztak, de huzamosabb időt nem töltöttek az Országgyűlésbe való biztost bejutást jelentő támogatottsági szint felett egyhuzamban. A kisebb pártok, így az Együtt vagy a Párbeszéd nem került az elmúlt fél évben az 5 százalék közelébe, de a Momentum is csak egyetlen hónapban, idén márciusban érte el ezt a szintet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »