Ismét a Duna közvetíti a híres bécsi újévi koncertet

Beengedték az M1 stábját a híres bécsi újévi koncert próbájára. Ezúttal egy olasz vendég-karmestert kértek fel a szervezők, így az olasz zeneművészet is komoly hangsúlyt kap majd az osztrák mellett. Több mint 90 országban közvetítik a koncertet, itthon, szokás szerint a Dunán láthatják hétfőn, újév napján.

Johann Strauss Cigánybáró című operettjének nyitányával kezdődik az újévi koncert. A bécsi filharmonikusok péntek délután a világhírű Musikverein Aranytermében az egész előadást végigpróbálták.

Az újévi koncertet minden évben egy vendég karmester vezényli. Idén a kétszeres Grammy-dijas olasz Riccardo Muti dirigálja a bécsi filharmonikusokat.

A hagyományos bécsi újévi hangversenyre próbál Riccardo Muti olasz karmester a Bécsi Filharmonikusokkal a bécsi Musikverein koncerttermében 2017. december 29-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Riccardo Muti ötödik alkalommal vezényli ezt a koncertet. Pénteken arról beszélt, hogy ezúttal Johann Strauss eddig ezen a koncerten nem játszott darabjai is bekerültek a repertoárba.

“A világon semmilyen más újévi koncert nem hasonlítható össze ezzel az eseménnyel és ennek két oka van. Az egyik a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a másik pedig Strauss zenéjének a varázsa, ami képes arra, hogy egy napra elfelejtsük a problémákat. A zenének köszönhetően egy napot álmodozhatunk, hiszen január másodikától a problémák úgyis visszatérnek” – mondta a karmester.

Ez már a 78-ik bécsi újévi koncert lesz, amin most az osztrák mellett az olasz zeneművészet óriásai is hangsúlyt kapnak.

“Ebben a zenei programban nagyon erős az olasz kötődés” – mondta aniel Froschauer, a zenekar vezetője.

Johann Strauss több darabján is érezhető, hogy közvetlenül nagy hatással volt rá Rossini és Verdi munkássága. Az egyik darabot 1874-ben Olaszországban a Milanói Scalában mutatták be először.

A világ feltehetőleg leghíresebb koncertjét több, mint 90 országban közvetítik. Hogy az újévi koncertet a helyszínen élőben nézhessük, szerencsére is szükség van, hiszen a nagy érdeklődés miatt a belépőjegyeket kisorsolják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »