Ismét csúcsra törtek a székelyek

Hazatértek a 7010 méter magas Khan Tengri-csúcsot megmászó székelyföldi csapat tagjai. A mostani magashegyi túra is a Székelyek a magasban expedíciósorozat része volt.

A székelyföldi csapat a kazahsztáni Almati érintésével érkezett meg a 2200 méter magasan fekvő Karkarába. A sikeres csúcsmászást a 4000 méteren levő alaptáborból tíznapos akklimatizációs időszak előzte meg.

Sajnos, a székelyudvarhelyi Tóásó István magas vérnyomása miatt nem folytathatta az utat, míg az almási Szabó Attila önmaga döntött úgy, hogy nem vág neki a csúcsnak. A székelyudvarhelyi hegymászó, Szabó Zoltán, Kobra pedig a déli oldalról indult neki.

A sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor és Csenteri Levente az északi oldalt választotta, ami nehezebb, technikásabb, de biztonságosabb, kevésbé lavinás. „A türelmes akklimatizáció fizikálisan szükségszerű, lelkiekben pedig az önfegyelem próbájává válik.” – mondta Tulit Zsombor az expedíció tagja.

Az „Egek urának” is nevezett hegy megmászása a mínusz 25 fokos extrém hőmérséklet és az erős szél miatt egy nyolcezreséhez hasonlítható. Folyamatosan kell felfelé haladni, tartani a ritmust, figyelni egymásra és a kötésekre, miközben az oxigénhiány miatt egyre nehezebb a koncentráció – mesélte Csenteri Levente az expedíció tagja.

A csúcson nem időztek sokáig, mint mondták, a csúcs az út felét jelenti, mert a hegyről le is kell jönni. Ez még legalább hat órás ereszkedést jelentett. A Székelyek a magasban expedíció tagjai ez idáig öt kontinensen jártak sikerrel, hátravan még Ázsia és Ausztrália-Óceánia legmagasabb csúcsainak megmászása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »