Iszlám Állam – A visszatérő harcosok veszélyt jelenthetnek a Balkánra

Iszlám Állam – A visszatérő harcosok veszélyt jelenthetnek a Balkánra

BELGRÁD. Az Iszlám Állam (IÁ) nevû terrorszervezet soraiban harcoló balkáni fegyveresek veszélyt jelenthetnek származási országukra, ha a harcok lezárulta után hazatérnek – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Vecernje Novosti címû belgrádi napilap hétfõi beszámolója szerint.

A belügyi tárca vezetõje felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbiából 49-en csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz az Iszlám Állam oldalán. Azt mondta: néhányan közülük meghaltak, de sokan még most is a harctéren vannak. Aláhúzta, hogy a szerb harcosok száma lényegesen kisebb, mint a sok más környezõ országból származó fegyveresé, de akár néhány harcos is veszélyt jelenthet, ha hazatér. Emlékeztetett arra, hogy például Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából több százan csatlakoztak a külföldi harcokhoz.   

A szerb parlament 2014 végén módosította a büntetõ törvénykönyvet, amelyben már büntethetõvé vált a külföldi harcokban való részvétel, sõt a toborzás is. Hasonló törvény létezik mindegyik nyugat-balkáni országban.   

Nebojsa Stefanovic szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a hazatérõ harcosok nem teszik le a fegyvert késõbb sem, hanem maradnak annál, amit jól megtanultak: a fegyveres erõszaknál és a terrorizmusnál.   

Zoran Dragisic, a Belgrádi Egyetem biztonságpolitikai karának tanára szerint a szerb titkosszolgálatok minden olyan szerb állampolgárról tudnak, aki csatlakozott az IÁ-hoz, hiszen õk bûncselekményt követtek el, és ha hazatérnek, börtönbüntetés vár rájuk.   

Szerbiában az iszlám szélsõségesség központja a délnyugat-szerbiai Tutin, ahonnan a legtöbben csatlakoztak a közel-keleti terrorszervezethez. A legfõbb toborzóhely pedig a bosnyák többségû Novi Pazar. Az Iszlám Állam európai központja Bécsben és néhány német városban van – tette hozzá Zoran Dragisic.   

Veszélyt jelent Koszovó is, ahonnan több százan mentek el, és az albán terroristák kegyetlenségükrõl váltak hírhedtté.   

A szakértõk abban egyetértenek, hogy a szélsõséges iszlamisták többször is megfenyegették a Balkánt, és ha egyszer úgy döntenek, hogy hazatérnek, veszélyt jelenthetnek az egész térség számára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »