Iszlamista embercsempészek és Soros -”civilek” összefogása pörgette a migrációt

A líbiai katonai helyzet stabilizálódásával felére csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező migránsok száma júliusban az előző év hasonló időszakához képest, az olasz belügyminisztérium adatai alapján. A csökkenés oka, hogy Líbiában a fegyverszünet megkötése után felvették a harcot az iszlamista embercsempészek ellen, a migránsokat tőlük átvevő NGO-k hajóit pedig nem engedik be az ország felségvizeire.

Júliusban a tárca 13 500 érkezőt regisztrált a tavaly júliusi 30 500-hoz képest, és augusztusban voltak olyan napok, amikor egyetlen hajó sem érkezett Líbia felől, márpedig erre évek óta nem volt példa. Az olasz kormány szerint a számok mérséklődéséhez a líbiai tűzszünet és az tény is hozzájárult, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) hajói már ténylegesen nem léphetnek be a líbiai felségvizekre.

A csökkenés legfőbb oka azonban a francia Europe1 rádió honlapján megjelent cikk szerint a líbiai a fegyveres lázadók és a miniszterelnök között megkötött fegyverszünet. Ez részben Emmanuel Macron francia államfőnek köszönhető, a Párizsban megkötött megállapodásnak megfelelően ugyanis a helyi erők elkezdték felvenni a harcot az – elsősorban az iszlamista milíciákhoz kötődő – embercsempészekkel. Szabrátát, amely az Iszlám Állam egyik bástyája, és az embercsempészek egyik legfőbb kikötője, nyugati katonai segítséggel egy helyi fegyveres csoport, a 48-as brigád visszahódította a dzsihadistáktól.

A kormányerőkkel szövetséges csoport a teljes tengerpartot ellenőrzés alatt tartja, és azonnal jelzi a parti őrségnek, ha egy csempészhajó elindul. Mindennek köszönhetően a hajókat sokkal gyakrabban feltartóztatják, és a migránsokat visszaviszik a Szabrátában nyílt gyűjtőközpontokba, amelyeket a helyi hatóságok kezelnek.

Az iszlamista embercsempészektől elszeparált NGO-k és civil szervezetek persze elégedetlenek a helyzettel, és leginkább arra panaszkodnak, hogy a migránsok vagy a tengerbe vesznek, vagy a „líbiai pokolban” maradásra kényszerülnek ahelyett, hogy Európára zúdulnának – ami a bevándorlókat taxiztató „civilek” fő célja.

Azt is panaszolják az NGO-k, hogy a gyűjtőtáborokban mindennapos erőszaknak vannak kitéve az emberek, amiben csak az az érthetetlen, hogy kik lehetnek ott az erőszaktevők, ha a migráció amúgy nem függ össze a bűnözés növekedésével. A legcinikusabb viszont kétségtelenül az, amikor az NGO-k a velük fű alatt szövetséges embercsempészektől féltik a menekülteket.

Jean-Guy Vatteaux, a Soros-pénzből működő Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet líbiai műveleti vezetője azon aggódott nyilvánosan, hogy az embercsempészek kizsákmányolják a migránsokat, erőszakoskodnak velük, és addig kínozzák őket, amíg a családjaik váltságdíjat utalnak át a származási országokból. Ebben persze ismét fura, hogy ha az emberek a kilátástalanság elől menekülve indulnak el Európa felé, akkor vajon miből van pénze a családjuknak váltságdíjra.

A drámai líbiai helyzet rendezése lesz az egyik fő témája hétfőn a francia elnöki hivatalban összehívott csúcstalálkozónak, amelyen Emmanuel Macron meghívására Angela Merkel német kancellár mellett jelen lesz a spanyol, az olasz, a líbiai, a csádi és a nigériai kormányfő is.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »