Itt a vége: felmondott az Origo teljes filmrovata

Itt a vége: felmondott az Origo teljes filmrovata

„Itt a vége. Több mint 14 éve vezetem az Origo Filmklub rovatot, ez idő alatt nem került ki egyetlen olyan cikk se, ami ne ment volna át a kezeimen, és nem hoztunk le egyetlen olyan mondatot sem, amit ne vállalnék. Tegnap este a tudtomon kívül kikerült a rovatba egy „Kóla, popcorn és migránspropaganda” című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállalom, és ezért nem akarom tovább folytatni a munkát az Origónál” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Varga Ferenc rovatvezető.

Varga emlékeztet rá, a filmklub és az Origo is többet jelentett neki, mint egy munkaés egy munkahely: a cégnél ismerte meg feleségét, rovat minőségét pedig akkor is garantálni tudta, amikor már térdét, térdüket nyaldosta a mocsok, és ismerősei is idegenkedve kérdezték, mit keres még ott. A hozzájárulása nélkül leadott, két filmet migránspártolás miatt bíráló filmkritika azonban több volt annál, amit el tudott viselni.

Nem csak a rovatvezető távozott: felállt a teljes filmklub rovat, bejelentette felmondását Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás is.

Hírdetés

„Nagyon büszkék vagyunk arra a rovatra, amit csináltunk, mindig úgy gondoltunk rá, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk” – írta Facebook oldalán a csapat.

http://mno.hu/

A tömeges felmondást kiváltó cikket Bordács Bálint írta, aki a Fidelitastól igazolt át az elmúlt két év alatt teljesen kormánypártivá alakított portálhoz – méghozzá a belpolitika rovathoz, filmkritikusként korábban éppúgy nem volt ismert, ahogy újságíróként sem.

A filmrovat távozása csak egy újabb felvonás az Origónál megszokottá váló tömeges felmondások és elbocsátások sorában: az év elején hét embert, köztük egy hírturnusvezetőt is elbocsátottak, mivel Gábor László főszerkesztő patetikus jelenetek helyett együttműködést akart a szerkesztőségben. Később felállt az Origo teljes techrovata, áprilisban beadta felmondását Vajda Judit tévés újságíró, később pedig Ostyáni János fotórovat-vezető is, mivel a tudta és beleegyezése nélkül használtak fel képeket a Hősök terén tartott tüntetés kapcsán. Júniusban egy felelős szerkesztő, Németh Róbert távozott a portáltól, György Bence tartalomigazgató pedig másfél év után, szeptemberben hagyta ott az Origót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »