Itthon is ünnepeltek a szírek

Itthon is ünnepeltek a szírek

Ma van 70 éve, hogy Szíria felszabadult. A franciák az 1920-as lázadásokat véresen leverték, és igazgatásuk alá vették az országot. Szíria több mint 2 évtizeden keresztül aztán francia gyarmat volt, akik közben földjüket feldarabolták. Szíriától önhatalmúlag elválasztották a mai Libanon területét, Alexandretta (Iskenderun) környékét pedig oda ajándékozták Törökországnak. Hasonlót éltek át, mint amit a magyarok Trianon esetében. A függetlenségüket már 1944-ben kikiáltották, de csak az utolsó francia katona távozása után, 1946-tól lett újra teljesen önálló és szabad a civilizáció bölcsője.

A függetlenség napját a Magyarországon élő szír közösség is megünnepelte Budapesten.

Az ünneplésen a Fórom Szíriáért Egyesület közösségének tagjai mellett több libanoni, palesztin és magyar Szíria-barát ember is részt vett. Valamint a Magyarországon élő arab közösség elnöke Dr. Elsayed Hassan, és Yousef Al-Khalil a magyarországi kopt ortodox egyház esperese is.

Az ünnepségen a magyar és a szír himnusz is elhangzott. A résztvevők elítélték a világon végig seprő terrorista hullámot, ami ellen ma elsősorban a Szíriai Arab Hadsereg harcol a szövetségeseivel. A magyar és szír barátok kifejezték örömüket, hogy még ha nem is álltak egyelőre helyre a magyar-szír diplomáciai kapcsolatok, de az minden bizonnyal egy hatalmas lépés, hogy a Pázmány Péter és  Damaszkuszi egyetemek között tanulmányi program jött létre, köszönhetően a bölcs egyetemi lektorok döntéseinek és Major Balázs magyar régésznek, aki a háború ellenére is, nem hagyta fel a kutatásait Szíriában, és nagy szerepet játszott abban, hogy a két ország ne távolodjon el egymástól a politikai döntések ellenére sem.

A résztvevők egy perces néma csendet tartottak a Szíriai Arab Hadsereg elesett hősei és a civil áldozatok emlékére. Majd kifejezték egyetértésüket abban, hogy a teljes függetlenség akkor fog megvalósulni, ha az országból sikerült az összes vahabita megszállót és terroristát elűzni.

Orientalista.hu – Syriana


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »