Ivással az alkoholizmus ellen? Lehetséges!

A jótékonyságnak sok formája létezik: ott az adó egy százaléka, aztán adakozhat az ember magánúton, vagy rábízhatja a pénzét a témához értő civil szervezetekre. Vagy – és itt jön a csavar – elmehet bulizni, inni pár sört, és ezzel is segíthet az emberiségen. A „jótékony ser”, a SHARE ötlete bevallottan nem saját: Alvégi Lóci, a nonprofit cég alapítója Berlinben látott először szociális sört, és rögtön megtetszett neki a dolog.

Az elképzelés hazánkra adaptált verziója a következőképp néz ki: a kocsmában vagy boltban megvásárolt SHARE bevételének jelentős részét egy meghatározott rotációs rendszerben, különböző ügyek mentén osztja ki a nonprofit vállalat. Az alapítók a kultúra és művészet; szociális ügyek és jogvédelem; alkoholizmus és addikciók; oktatás-kutatás; környezet- és állatvédelem; egészségügy és sport területén kerestek meg az adott közeghez értő szakembereket, illetve ismert személyeket, hogy nagykövetként válasszanak ki tíz olyan szervezetet, amelyeknek a százezer forintos támogatás is nagyon jól jön. Az alapítók külön kiemelték az alkoholizmus és addikciók területét: itt kétszer annyi támogatást szeretnének adni az érintett szervezeteknek.

http://mno.hu/

Hírdetés

A sör 2016. év végi bevezetése óta eddig kétszer gyűlt össze az adomány: elsőként a drámapedagógiával foglalkozó KÁVA kulturális nevelési műhelynek, húsvét előtt pedig a hajléktalan embereknek ingyenes jogi segítséget nyújtó Utcajogász Egyesületnek adták át az összeget. A támogatás nem projektalapú, tehát a szervezetekre bízzák, hogy mire költik azt. Ádám István alapító hozzátette azt is, hogy a nagykövetek munkájához szakmai segítséget nyújtanak az országos szervezetfejlesztői hálózat, a Civil Kerék Társulás munkatársai. Az alapítók külön kiemelték, hogy az eddigi adományok ősszel és télen gyűltek össze, amelyek nem számítanak a sörivás szempontjából kifejezetten erős hónapoknak. 

A KÁVA-t kiválasztó nagykövet, Kovács Patrícia színésznő a sajtótájékoztatón elmondta: jó dolog, hogy tudatosabb élettel jobbá lehet tenni a világot. Az Utcajogász Egyesületet jelölő Amnesty International elnöke, Iván Júlia azt emelte ki, hogy rengeteg olyan szervezet van, amelynek egy ilyen összegű támogatás rengeteget jelent. A sport és egészségügy területen felkért nagykövet, Kovács Kokó István óriási ötletnek nevezte a SHARE-t, hozzátéve, hogy rendkívül nehéz, mégis jó feladat volt a tíz szervezet kiválasztása. 

http://mno.hu/

Kétféle SHARE van egyébként, az egyik egy pils típusú ital; a másik pedig egy alkoholmentes, citromos barna sör. Budapesten és országszerte egyelőre 25-30 helyen lehet kapni, de folyamatos a bővítés, a csapat pedig nagyon készül a fesztiválszezonra: a Bánkitó Fesztivál kiemelt sörpartnerei lesznek. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »