Izmosodik a Jobbik, padlón a baloldal

Izmosodik a Jobbik, padlón a baloldal

MTI nyomán

A Jobbik erősödött, a baloldal megzuhant, a Fidesz továbbra is vezet – derül ki a Tárki legújabb közvélemény-kutatásból.

Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal

növelte népszerűségét

áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt.

A baloldal lejtmenete megállíthatatlannak tűnik, a teljes népesség körében

az MSZP-t már a szavazók egytizede sem támogatja.

A szocialisták támogatottsága 10-ről 8 százalékra esett. A többi, kisebb balos ellenzéki párt tábora nem változott. A Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, a PM támogatottsága pedig lényegében csak mikroszkóp segítségével mérhető.

A teljes népesség körében tehát most a következő a helyzet (zárójelben a két előző mérés eredménye)
 

Hírdetés

  • Fidesz: 30 (27, 31)
  • Jobbik: 14 (11, 12)
  • MSZP: 8 (10, 7)
  • DK: 5 (4, 3)
  • LMP: 3 (2, 2)

A pártot választani tudok körében is hasonló tendenciák mutatkoznak. A kormánypártok 47-ről 49 százalékra erősödtek,

a Jobbik tábora pedig 20-ról 22 százalékra nőtt.

Az MSZP  a pártválasztók körében még a teljes népességnél mértnél is nagyobbat zuhant. A negyedévvel ezelőtti kutatáshoz képest

18-ról 13 százalékra estek vissza.

A baloldali és liberális törpepártok közül egyedül Gyurcsányék parlamentbe jutása tűnik jelenleg biztosnak. Ha most vasárnap kellene döntenünk akkor a kutatás szerint így nézne ki az eredmény (záróljelben az előző két mérés eredménye)
 

  • Fidesz: 49 (47, 54)
  • Jobbik: 22 (20, 20)
  • MSZP: 13 (18, 12)
  • DK: 8 (7, 6)
  • LMP: 4 (4, 4)

A Tárki közleményében kiemelte: a kormánypártok vezető pozícióját továbbra sem veszélyezteti a többi parlamenti párt, sőt áprilishoz képest kissé még növelni is tudták a szavazótáborukat, hozzátéve: a második helyen álló Jobbik is hasonló mértékben bővült. Az MSZP leszakadóban van, különösen a pártválasztókra vetített adatok alapján – írták. A baloldali pártok (MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt, Párbeszéd Magyarországért) szavazóit vizsgálva az látható, hogy a Jobbik és ezek összesen bírnak akkora támogatottsággal, mint a Fidesz-KDNP egyedül – tették hozzá. Az LMP tartósan a bejutási küszöb környékén teljesít,
A szavazók közel fele még így sem talál magának elfogadható politikai erőt, igaz az a bizonytalanok száma csökkent. A pártot nem választók aránya 5 százalékponttal, az áprilisi 43-ról 38 százalékra csökkent.

A tanácstalanok azonban még így is messze a legnépesebb csoportot alkotják ma Magyarországon.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt július 15. és 24. között végezték mintegy ezer ember felkeresésével, a véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát – olvasható a közleményben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »