Izraelnek szorítják az Iszlám Államot

Izraelnek szorítják az Iszlám Államot

Különös helyzet állt elő Szíria déli részén: a lázadók rohamtempóban tolják a dzsihadistákat az izraeli és jordániai határ felé, ahol állig felfegyverzett katonák várják őket. Így a terroristáknak csak két lehetőségük marad: vagy megadják magukat, vagy a biztos halál vár rájuk.

Visszafoglalták a lázadók Adván és Szahám al-Dzsólán városát az Iszlám Államtól (IÁ) – számolt be a legújabb szíriai harctéri fejleményekről az Al Mashdar. A két település azonban nem akárhol helyezkedik el: nyugatról az Izrael által megszállt Golán-fennsík, délről pedig Jordánia határolja.

Az IÁ-nak ráadásul innen nincs semmiféle összeköttetése a központi területeivel, így a dzsihadisták most vagy megadják magukat a lázadóknak, vagy pedig meghalnak. Ugyanis Izrael és Jordánia szigorúan ellenőrzi a határait, így lényegében a terroristáknak esélytelen lesz elmenekülniük a sorsuk elől.

Csapdában

Hogyan alakult ki olyan helyzet, hogy megjelentek az IÁ harcosai Izrael határán? A híradásból kiderül, hogy a visszafoglaló hadműveletet az an-Núszra Front, az Iszlám Front, az Ahrar al-Sham és a Szabad Szír Hadsereg hajtotta végre a Jarmúk Mártírok Brigádja és az Iszlám Muthanna Mozgalommal szemben, akikkel valaha egy oldalon harcoltak. Azonban 2014-ben a két utóbbi szervezet hűségesküt tett az IÁ-nak, így az általuk elfoglalt területek gyakorlatilag a terrorkalifátushoz kerültek.

Most azonban, mikor a szír kormányerők és a lázadók között – az életbe léptetett tűzszünet miatt – jelentősen csökkent az összecsapások száma, a lázadók is akcióba tudtak lépni ezen a területen. Így ha a következő célpontjukat, Taszílt is elfoglalják, azzal nekiszorítják őket az izraeli és jordániai határhoz.

Már felkészültek az érkezésre

Az izraeli oldalon viszont már korábban is számítottak arra, hogy veszélyt jelenthet az országra a két dzsihadista szervezet megjelenése. Az Izraeli Védelmi Erők Északi parancsnoksága már a múlt évben figyelmeztetett arra, hogy a Jarmúk Mártírok Brigádja terrortámadást hajthat végre Izrael ellen. Ezért jelentős biztonsági intézkedéseket hoztak, további blokkokat építettek a határ mentén, páncélos egységeket állomásoztatnak a térségben és további biztonsági kamerákat helyeztek üzembe.

De Jordánia sem várja ölbe tett kézzel a dzsihadisták érkezését. Mint ismert, a múlt évben II. Abdalláh király bosszút fogadott azért, mert az IÁ élve égetett el egy fiatal jordániai pilótát. A megölésével a dzsihadisták feltehetőleg azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító ammáni kormány lépjen ki a nemzetközi koalícióból. Jordánia nem ingott meg, és folytatta a terroristák bombázását.

Emellett Washington az elmúlt hónapokban megnövelte katonai segélyeit Jordániának, legutóbb Blackhawk harci helikoptereket adtak át a jordániai légierőnek a határ védelmének megerősítésére. Most ezek várják a lázadók elől menekülő dzsihadistákat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »