Január 12-én és 13-án lesz az államfőválasztás Csehországban

Január 12-én és 13-án lesz az államfőválasztás Csehországban

PRÁGA. Csehországban 2018. január 12-én és 13-án tartják meg az államfõválasztást – jelentette be Milan Štìch, a cseh parlamenti felsõház, a szenátus elnöke szerdán Prágában.

A legfõbb állami tisztségre pályázóknak november 7-ig kell hivatalosan bejegyeztetniük magukat. Ennek feltétele, hogy legalább tíz parlamenti képviselõ, vagy húsz szenátor támogassa jelölésüket. A harmadik lehetõség az, hogy megszerzik legalább 50 ezer állampolgár írásos támogatását.     

Az államfõválasztást az nyeri meg, aki megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát. Amennyiben ilyen nincs, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be a második fordulóba, amelyen a legtöbb szavazatot szerzõ jelölt gyõz. Az elnöki mandátum öt évre szól.     

Miloš Zeman jelenlegi köztársasági elnök bejelentette, hogy indulni fog a választáson, munkatársai már összegyûjtöttek 50 ezer támogató aláírást. Zemanon kívül eddig legalább egy tucat személy jelezte részvételi szándékát, de a kellõ mennyiségû aláírást eddig csak Jiøí Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt elnöke gyûjtötte össze, valamint Michal Horáèek zenész. Jaroslav Kubera, a szenátus polgári demokrata (ODS) alelnöke szintén bejelentette, hogy már bebiztosította magának 20 szenátortársa támogatását.   

Elemzõk valószínûnek tartják, hogy az elsõ fordulót Miloš Zeman nyeri meg, de a végleges gyõztest illetõen egyelõre csak találgatni lehet, tekintettel arra, hogy októberben még parlamenti választást tartanak, amely nagyban befolyásolhatja az elnökválasztás kimenetelét.     

A választási kampány azután kezdõdik, hogy a szenátus elnökének döntése megjelenik a hivatalos közlönyben. A hatályos szabályok szerint  minden jelölt legfeljebb 40 millió koronát költhet a kampányra. A második fordulóba jutó jelöltek további 10 milliót fordíthatnak kampánycélokra.   

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg az államfõt. Korábban az elnököt a parlament két háza választotta meg együttes ülésén.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »