Január 17-én alakul meg az új katalán parlament

A spanyol miniszterelnök azt javasolja, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament, ugyanakkor figyelmeztette a leendő katalán kormányt, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát.

Mariano Rajoy pénteken egy madridi sajtótájékoztatón jelentette be javaslatát arra hivatkozva, hogy október 27-e óta a madridi kormány közvetlenül irányítja a tartományt, amelynek kormányát leváltották, parlamentjét feloszlatták a függetlenség egyoldalú, alkotmányellenes kikiáltása miatt.

Az alakuló ülésen megválasztják a parlament elnökét és vezetőségét, és attól számítva tíz napon belül kell meg kezdeni a vitát az új tartományi kormányelnök személyéről.

Rajoy képtelenségnek minősítette azt a felvetést, hogy ez a személy ismét Carles Puigdemont leváltott katalán elnök legyen, és külföldről kormányozza a tartományt. Ezt a lehetőséget a támogatói tanulmányozzák, akik többségbe kerültek a december 21-i katalán parlamenti választásokon. Puigdemont Belgiumba menekült az igazságszolgáltatás elől.

A függetlenséget célul kitűző három párt kormányalakítási képességét beszűkíti, hogy megválasztott 70 képviselőjük közül 8-an vagy külföldre menekültek, vagy előzetes letartóztatásban vannak, és nélkülük nincs meg a parlamenti többség.

Rajoy a sajtótájékoztatón megismételte korábbi kijelentését, miszerint kész a párbeszédre a leendő katalán vezetéssel, és a törvény szerinti együttműködést kínál a barcelonai kormányzatnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »