Jobban keresnek januártól a postások és a vasutasok is

Jobban keresnek januártól a postások és a vasutasok is

Januártól átlagosan 12 százalékkal nő a vasutasok, a postai alkalmazottak, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközműcégeknél dolgozók bére – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

A tárca emlékeztet, a kormány idén három évre szóló bérfejlesztésről döntött az NFM közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál. Ennek eredményeként 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos béremelést hajtanak végre e vállalatoknál, ami több mint 140 ezer munkavállalót érint. A 2018-as emelés mértéke átlagosan 12 százalék.

Az NFM összegzése szerint a MÁV-csoport 14,2 milliárd forintos és a Magyar Posta Zrt. 11,4 milliárd forintos pluszkeretet kap, a regionális közlekedési központok 8,4 milliárd forintos, a víziközmű-társaságok  pedig 4,6 milliárd forintos bértámogatásra számíthatnak.

A munkavállalói oldal ennek fejében bérmegállapodásban vállalta, hogy a következő három évben nem lép fel bér jellegű igénnyel a munkáltatói oldallal szemben – olvasható a közleményben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »