Jövőre 480 euró lesz a minimálbér

Jövőre 480 euró lesz a minimálbér

POZSONY. A minimálbér a jövõ év elejétõl a jelenlegi havi 435 euróról havi 480 euróra emelkedik, ez 10,34 %-os növekedést jelent. Az alkalmazottak minimális órabére eléri a 2,759 eurót. A változás a munkaügyi minisztérium javaslatából következik, amelyet már el is fogadott a kormány.

A szociális partnerek az év folyamán ismételten nem egyeztek meg a minimálbér nagyságában. Nézeteiket a háromoldalú egyeztetés ülésén sem változtatták meg, amelyet ennek a kérdésnek szenteltek szeptember közepén. A munkaügyi minisztériumnak azonban törvény adta kötelessége javaslatot tenni a minimálbérre.

A munkáltatók egész éves költségei a magánszférában a minimálbér növelése miatt elérik a 61,4 millió eurót. Ebbõl az összegbõl 42,6 millió eurót tesznek ki a minimálbérhez kapcsolódó hozzájárulások, a biztosítási alapokba befizetett járulékköltségek nagysága 18,8 millió euró.

Több ezer ember jár jól

A munkaügyi tárca hatáselemzésébõl kiderült, hogy a minimálbér növekedése körülbelül 30 ezer munkáltató költségeit növelheti meg, akik egyéni vállalkozók, és körülbelül 13.400 cég költségei is megnövekednek. A minimálbér növelése körülbelül 119 ezer munkavállalót érint, közülük csaknem 70 ezer egyéni vállalkozó és több mint 49 ezren vállalatoknál alkalmazottak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »