Jutalmat érhet Észak-Koreának a nukleáris leszerelés

Jutalmat érhet Észak-Koreának a nukleáris leszerelés

Úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű eljutni Észak-Korea teljes nukleáris lefegyverzéséhez a közeljövőben, tekintve az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram legújabb fejleményeit – mondta egy sajtótájékoztatón a dél-koreai államfő. „Ez azt jelenti, hogy Észak-Korea valószínűleg előbb fagyasztaná be nukleáris programját, és csak utána jutna el annak teljes lefegyverzéséhez, de ha ez megtörténik, azt hiszem, hogy mi (Szöul) és a nemzetközi közösség tárgyalhatunk arról, hogy mit tehetnénk ezért cserébe” – tette hozzá. Ezzel kapcsolatosan Mun kijelentette: bármi szóba jöhet abban az esetben, ha Észak-Korea hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője
Forrás: AFP

A dél-koreai elnök ezt az ASEAN manilai csúcstalálkozóján fejtette ki, amelynek egyik legfőbb témája az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram jelentette fenyegetés. A dél-koreai államfő helyi idő szerint vasárnap érkezett meg a Fülöp-szigetek fővárosába.

A Koreai-félszigeten feszült a helyzet részben az észak-koreai atom- és rakétaprogram fejlesztése, másrészt az Egyesült Államok és térségbeli szövetségeseinek gyakorlatozásai miatt. Júliusban Észak-Korea kétszer hajtott végre kísérletet ballisztikus rakétákkal, majd augusztus végén és szeptember közepén még két rakétát indított, amelyek átrepültek Japán területe felett. Szeptember 3-án Phenjan bejelentette, hogy sikeres föld alatti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt szigorította a Phenjan elleni szankciókat.

A dél-koreai és amerikai haditengerészet a múlt szombaton nagyszabású hadgyakorlatot kezdett a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »