Kadhafi ötlete nyomán építene határzárat a négerek ellen Líbia – hathatós olasz közreműködéssel

Kadhafi ötlete nyomán építene határzárat a négerek ellen Líbia – hathatós olasz közreműködéssel

A Líbia déli határán át érkező migráció feltartóztatása, valamint az ott tervezett határzár megépítése is témája volt az olasz és líbiai kormány közötti egyeztetésnek Rómában – jelentette a szombati olasz sajtó.

A líbiai migrációs helyzetről szóló pénteki találkozón mindenekelőtt az afrikai ország déli térségének határvédelme szerepelt napirenden. A déli határon lépnek be Líbiába a közép-afrikai államokból érkező migránsok tízezrei, akik Líbián keresztül Európába akarnak eljutni.

A líbiai fél hangsúlyozta, hogy az EU és Olaszország eddigi intézkedései az utóbbi hónapokban 35 százalékkal csökkentették a szomszédos Nigerből érkezők számát. Az EU az ENSZ-szel közösen a közép-afrikai államok humanitárius-gazdasági segítésével igyekszik megfékezni az innen induló migrációt. Olaszország a dél-líbiai térség városaival és törzseivel kialakított együttműködéssel dolgozik az itt húzódó határ védelmének erősítésén.

A római belügyminisztériumban tartott megbeszélés a két ország között az utóbbi hónapokban rendszeressé vált migrációs egyeztetés újabb találkozója volt. Az olasz felet Marco Minniti belügyminiszter képviselte, valamint jelen voltak az olasz védelmi tárca képviselői is, a líbiai delegációt az észak-afrikai ország nemzeti egységkormányának belügyminiszter-helyettese vezette. A találkozón részt vett az Európai Bizottság és az ENSZ küldöttsége is.

Az újság emlékeztetett, hogy a Líbia déli részén felállítandó "kerítés" régi tervnek számít, a líbiai fél még Moammer Kadhafi utolsó évében, 2011-ben rendelte meg az olasz Finmeccanica cégtől 300 millió euróért, amelyet ki is fizettek. A videokamerákkal, szenzorokkal és drónokkal felszerelt határzár vonalát már kijelölték a sivatagban – írta az Il Giornale.

Az olasz-líbiai találkozó résztvevői hatékonynak minősítették Líbia északi határának – vagyis a tengerpartoknak – az ellenőrzését, amelynek keretében a líbiai parti őrség július óta már 13 500 embert mentett ki a tengerből.

Ami a líbiai migránstáborokat illeti, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 7500 embert tudott a táborokból visszajuttatni hazájába, és év végéig legalább 15-20 ezerre akarják emelni a számukat. Az ENSZ humanitárius szervezetei több mint 650 látogatást tettek a líbiai táborokban, és az itt fogva tartottak közül már mintegy ezren részesültek nemzetközi védelemben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »