Katonai hatalomátvétel készülhet Zimbabwéban

Katonai hatalomátvétel készülhet Zimbabwéban

A zimbabwei főváros, Harare felé haladó katonai járműoszlopokról számol be szemtanúkra hivatkozva a Guardian Dél-Afrikában állomásozó afrikai tudósítója. A jelentések szerint páncélozott járművek, a katonai rendőrség gépkocsijai és a zimbabwei katonaság egyéb egységei hajtottak át a külvároson egy nappal azt követően, hogy a fegyveres erők parancsnoka kijelentette: felkészült arra hogy közbelépjen a menesztett Emmerson Mnangagwa alelnök híveit érintő tisztogatások leállítása érdekében.

A szemtanúk legalább hat páncélozott járműről és katonákkal teli teherautókról tettek említést, amelyek a belváros felé tartottak késő délután, bár később nem volt jele katonai aktivitásnak a város központjában, sem a reptéren, sem pedig Robert Mugabe elnöki rezidenciájánál.

Nem sokkal ezután újabb páncélos hadoszlop jelent meg a bevezető utakon.

Sokan úgy vélik, hogy a katonai mozgás valójában egy folyamatban lévő puccs műveleteit jelentik, amelyek Mugabe elnök elmozdítását célozzák.

Mint ahogy a Guardian megjegyzi, a 93 éves vezetőn kívül nem volt más elnök az ország élén Zimbabwe 37 éve elnyert függetlensége óta.

http://mno.hu/

Zimbabwében azt követően alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az elnök menesztette a 75 éves Mnangagwát, aki a felszabadítási háborúk veteránja. Ezzel a lépéssel pedig Mugabe megnyitotta az utat azelőtt, hogy halála esetén 52 éves felesége, Grace Mugabe legyen utódja.

http://mno.hu/

Ez azonban nem vált ki osztatlan lelkesedést az országban. Constantine Chiwenga tábornok hétfőn figyelmeztetett arra, hogy csapatai „a forradalom védelme” érdekében beavatkozhatnak.

Az elnök uralmát régóta a hadsereg támogatása biztosította, de a függetlenségi háború veteránjait érintő elnöki tisztogatással ennek most vége szakadhat.

A zimbabwei fist lady meglehetősen megosztó személyiség az országban: ahogy a Guardian is kitér rá, az egyébként is kérdéses népszerűségét erősen megtépázta, amikor idén augusztusban a dél-afrikai Johannesburgban rátámadt egy modellre, aki fiai társaságában időzött. Diplomáciai mentességére tekintettel a rendőrségi vizsgálat ellenére távozhatott Dél-Afrikából, de Grace Mugabe és fiainak költekezése, gyanús külföldi ingatlanvásárlásai eleve sok zimbabweit dühít, mivel mindeközben az ország súlyos gazdasági nehézségekkel és szó szerint készpénzhiánnyal küzd. A kormányzat ugyanis 2009-ben, a gazdaság összeomlása és hiperinflációt követően, az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, de a külföldi fizetőeszközökből csakhamar hiány alakult ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »