Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

PÁRIZS. Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül – közölte a helyi rendõrség.

A katona – aki az Õrszem (Sentinelle) nevû terrorellenes mûvelet keretében járõrözött a Chatelet metrómegállónál – gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg – tették hozzá.   

A nyomozás elsõ szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát. Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendõrséggel, nem állt megfigyelés alatt.   

Az ügyben a bûnügyi rendõrség indított eljárást, az ügyészség terrorelhárítási részlege egyelõre nem foglalkozik vele.   

Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítõ katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztõsége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendõri erõket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járõrözõ katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.   

Florence Parly védelmi miniszter méltatta a megtámadott katona gyors reagálását. "A támadót ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Õrszem védelmi mûveletben szolgálatot teljesítõ katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" – mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban. "Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól" – tette hozzá.   

A miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendõrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.   

"Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" – hangsúlyozta Florence Parly. A kormány elképzelése szerint a Sentinelle hadmûvelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvezõ épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járõrözni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »