Kelemen Hunor: nem elégséges a román-magyar kulturális párbeszéd

Kelemen Hunor: nem elégséges a román-magyar kulturális párbeszéd

KOLOZSVÁR. Kelemen Hunor szerint szükség van a román és a magyar kultúra közötti párbeszédre, de ez nem elég a román-magyar együttélés problémáinak a rendezésére.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Vásárhelyi Forgatag kulturális rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján beszélt errõl szerda este Marosvásárhelyen. Beszéde szövegét az RMDSZ juttatta el a sajtónak.

Kelemen Hunor kijelentette: "Sokkal jobban kellene ismernünk egymás kultúráját, de túl azon, meg kell próbálnunk az állam és kisebbség viszonyáról, az alapvetõ értékekrõl és szabadságjogokról, a közösnek tûnõ jövõrõl, a közös problémákról õszinte, értelmes és néha fájó párbeszédet folytatni". Hozzátette: ez a párbeszéd lehetséges és szükséges, még ha "kínkeserves" részei is lesznek.

A párbeszédet azért is szükségesnek tartotta, mert "eszközökben nem válogatva próbálnak nyomni a megszûnés szélére egy magyar katolikus iskolát itt, Marosvásárhelyen; több mint öt esztendeje nem alkalmazzák a tanügyi törvényt, és közben kioktatnak, hogy hogyan kell éreznünk magunkat ebben az országban" – fogalmazott.

Az RMDSZ elnöke szerint olyan jövõképre van szükség, amely sem a román többség, sem az itt élõ más nemzeti kisebbségek jövõjével nem ellentétes. Olyan magyar jövõt vázolt fel, amelyben csakis a magyarok döntésén múlik, hogy lesznek-e holnap vagy holnapután is magyar ünnepek, magyar hétköznapok Erdélyben, mert a román állam mindent biztosít ezekhez. "Ma ettõl még távol vagyunk" – állapította meg.

Kelemen Hunor azt is megemlítette, hogy Marosvásárhelynek a kultúrában, a gazdaságban és a társadalmi folyamatokban is vissza kell szereznie azt a centrumszerepet, amellyel egykor a tágabb régiójában rendelkezett. Ez pedig mindenekelõtt a marosvásárhelyi polgárok akaratán és döntésein múlik.   

A marosvásárhelyi magyar kulturális napoknak számító Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata múlt pénteken kezdõdött, és vasárnapig tart. A szerdai hivatalos megnyitó ünnepségen a köszöntõk után Zséda koncertjét nézhette, hallgathatta a Kultúrpalota dísztermét megtöltõ közönség.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »