Két tonna elefántcsontot zúztak össze a New York-i Central Parkban

Legkevesebb 100 legyilkolt elefánt agyarából készül szobrokat, ékszereket és csecsebecséket zúztak össze látványosan csütörtökön a New York-i Central Parkban, hogy kimutassák New York állam elkötelezettségét az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harcban.

„Tonnányi elefántcsont megsemmisítésével a világ leghíresebb közparkja közepén a New Yorkiak üzenetet küldenek a vadorzóknak, csempészeknek és kereskedőknek, akik az utcáinkon akarják megnyitni boltjaikat. Nem támogatjuk az elefántok leölését, senkinek sincs szüksége ily módon elefántcsont brossra” – hangoztatta John Calvelli, a Wildlife Conservation Society alelnöke, a 96 Elefánt kampány vezetője.

A vadvédelmi társaság New York állam környezetvédelmi illetékeseivel és a világhírű Tiffany ékszerházzal együtt szervezte meg a mintegy két tonnányi elefántcsont látványos megsemmisítését.

Az elefántcsont nemzetközi kereskedelemét 1990-ben tiltották be, de az Egyesült Államokban és más országokban bizonyos megkötésekkel engedélyezték az embereknek a helyi vásárlásokat és eladásokat, ami a csempészek számára számos kiskaput eredményezett.

Az amerikai Hal-és Vadvédelmi szolgálat tavaly rendelte el a belső kereskedelem teljes beszüntetését országszerte. New York állam már 2014-ben betiltotta az elefántcsont és az orrszarvúagyarral való kereskedést.

A csütörtökön bezúzott tárgyak között volt több mint 4,5 millió dollár értékű olyan elefántcsont, amelyet 2015-ben foglaltak le a metropoliszban működő kereskedőknél titkos akciók keretében. Az üzlettulajdonosok épp a múlt héten vallották bűnösnek magukat illegális elefántcsont-kereskedés vádjában, és belegyeztek abba, hogy fejenként százezer dollárt adományoznak két vadvédelmi alapítványnak – a World Wildlife Fund és Wild Tomorrow Fund – segítve azok veszélyeztetett fajok védelmét célzó programjait.

Az elmúlt időszakban 22 országban több mint 270 tonna elefántcsontot semmisítettek meg nyilvános rendezvényeken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »