Kétnapos tanácskozást tartanak a V4-ek államfői Szekszárdon

Kétnapos tanácskozást tartanak a V4-ek államfői Szekszárdon

SZEKSZÁRD. A csúcstalálkozó résztvevõi a biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttmûködés lehetõségeirõl tárgyalnak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint ma délelõtt a szekszárdi megyeháza elõtt katonai tiszteletadással köszöntik Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Andrej Kiska szlovák és Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt. A négy államfõ pénteken és szombaton három megbeszélést tart a Megyeházán, a programot közös sajtótájékoztató zárja. A visegrádi csoport államfõi utoljára 2016. október 15-én a lengyelországi Lancutban és Rzeszówban találkoztak, amikor az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága volt a tanácskozás fõ témája.

A visegrádi együttmûködés 1991. február 15-én Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország részvételével jött létre azért, hogy segítse a kelet-közép-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia létrejöttével 1993-ban négytagúvá vált a szervezõdés. A V4-államok elnökei, kormányfõi és szakminiszterei 1991 óta évi rendszerességgel, esetenként sûrûbben találkoznak.

A visegrádi együttmûködés elnevezés arra az 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erõsítésére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »