Kettős mércét alkalmaz az Európai Unió

Kettős mércét alkalmaz az Európai Unió

A DK EP-képviselői négyoldalas levélben, egyebek mellett az összeférhetetlenség vádjával kampányoltak az EP jogi szakbizottságában Trócsányi biztosi kinevezése ellen.

Önmagában is példátlan, hogy az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága azért nem támogatta Trócsányi László biztosjelöltet, mert részt vesz a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda tevékenységében, ám az összeférhetetlenség hangoztatása kifejezetten arcpirító Brüsszel korábbi gyakorlata tükrében. Emlékezetes, az Európai Bizottság (EB) 2015-ben két alkalommal is négyszázezres, összesen tehát nyolcszázezer eurós, azaz mintegy negyedmilliárd forintos megbízást kötött az Altusszal, hogy egy konzorcium élén fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja – mindezt úgy, hogy a társaság akkor még Gyurcsány Ferencé volt.

A Fidesz hiába hívta fel a figyelmet az összeférhetetlenségre, mondván, az EB Gyurcsány cégén keresztül juttat pénzt a DK-nak, Corina Cretu regio­nális politikáért felelős biztos, illetve Walter Deffaa, az EB regionális főigazgatója nem győzte védeni a gyakorlatot.

 

Hírdetés

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem csoda, hogy a brüsszeli hátszél tudatában Dobrev Klára  az Indexnek ekkor úgy nyilatkozott: az Altus más uniós projektekben is részt vesz (albán regionális reform, macedón közigazgatás, grúz területi fejlesztés), és „butaság lenne Orbán Viktortól mindenkihez odaküldeni valakit”, hogy ezt szóvá tegye. Ismert: amikor tavaly januárban a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított az Altus ellen a ­Czeglédy ­Csaba vezette Human Operator ­Zrt.-nek nyújtott hitelek miatt, Dobrev a Facebookon váratlanul bevallotta, hogy az Altus a DK-nak is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, kétszázalékos kamattal.

Gyurcsányné saját bevallása szerint a DK 2018-as kampányának megsegítésére szolgált a több tíz milliós kölcsön. Dobrev Klára azóta az egyik fiá­nak adta át az Altus vezetését, ő pedig a DK hivatásos politikusa lett, a párt európai parlamenti listavezetőjeként brüsszeli mandátumot szerzett, sőt nemrég az EP egyik alelnökévé is megválasztották.

Az már csak hab a tortán, hogy időközben kiderült: a DK EP-képviselői négyoldalas levélben, egyebek mellett az összeférhetetlenség vádjával kampányoltak az EP jogi szakbizottságában Trócsányi biztosi kinevezése ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »