Kiállnak Sárosdi Lilla mellett kolléganői

Kiállnak Sárosdi Lilla mellett kolléganői

A szakma képviselői is a Marton Lászlót korábbi zaklatójaként megnevező Sárosdi Lilla mellett állnak, és másokat is kiállásra buzdítanak. Ismert: a színésznő csütörtökön mondta el, hogy ki volt az, aki orális szexre szerette volna rávenni őt egy autóban. Facebook-oldalán számolt be róla még a múlt héten, hogy miután részt vett egy próbán, a rendező és egy barátja kocsikázni hívta őt. A Margit hídnál aztán a rendező utasította volna rá, hogy puszilja meg a nemi szervét, mire ő sírva fakadt. Korábban megkerestünk az esettel kapcsolatban több színházi vezetőt, rendezőt is. Többek között Karinthy Márton és Balázs Péter is megszólalt, elítélve a zaklatásokat, de állítva, ők a környezetükben nem tapasztaltak hasonlót.

Miután többen is arra biztatták Sárosdit, hogy mondjon egy nevet, csütörtökön felfedte, kiről mesélte történetét. „Az illető Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár” – jelentette ki. Többször is próbáltuk elérni Martont, de nem vette fel a telefont. Viszont közleményt adott ki, állítva, hogy Sárosdi szavai minden valóságalapot nélkülöznek. „Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére” – mondta. Sárosdi a HVG.hu-nak azt nyilatkozta, a bíróság előtt is vállalja az igazát. Kerestük mi is, de arra kért, később hívjuk.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Teljes szívemből Lilla mellett állok – jelentette ki lapunknak az Örkény István Színház korábbi színésznője, Kerekes Viktória. Hozzátette, reméli, az érintettek közül minél többen melléállnak félelem nélkül, vele tartva azon a nehéz úton, ami előtte áll. – Hiszek abban, hogy a társadalom, amiben élek és a jog minden eszközzel elítéli az erőszakot. A sajtó „Ön kinek hisz? Sárosdi vs. Marton” típusú megnyilvánulásai viszont mélyen felháborítanak. Ezúton kérnék a sajtó minden képviselőjétől minimális jó ízlést és maximális tapintatot – jegyezte meg.

A Katona József Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a héten közleményben tudatták, hogy elítélik a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Viszont az SZFE elmondása szerint nem tervez egyelőre további lépéseket. Ahogy a Vígszínház sem beszélt ilyenről, csupán azt közölve az MTI-vel: a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítélnek.

http://mno.hu/

Hírdetés

Ott voltam akkor a Vígszínházban, amikor már Marton László volt a főrendező, de nem ismerem közelebbről őt – erről Kovács Patrícia színésznő beszélt lapunknak. Hozzátette, ő egy joviális embernek látta Martont. A Félvilág és a Válótársak szereplője kérdésünkre elmondta: ő nem élt át szerencsére hasonlót, de teljes szolidaritása Sárosdi Lilláé, és precedensértékűnek tartja a kiállását. – Lánygyerekes anyaként is úgy gondolom, hogy a nyilvánosság elé kell lépni az ilyen esetekkel – tette hozzá. Kovács Patrícia megjegyezte, a környezetéből tud olyanokat, akikkel szintén hasonló történt, de féltek előállni, és nem véletlen szerinte az sem, hogy Sárosdi eddig hallgatott. 

http://mno.hu/

Beszéltünk Farkas Franciskával is, aki színészként több darabban is játszott már. Elmondása szerint gondolt arra, hogy drámapedagógusként feldolgozza a témát: nem az erőszakoskodót és az áldozatot megjelenítve, hanem inkább a környezet reakcióját.

– Szociális munkásként végeztem, és jellemzőnek látom a szexuális erőszakot elszenvedett áldozatokra, hogy még ők szégyellik magukat a történtekért – mondta. Viszont a színházi élet kapcsán megjegyezte: nem élezné ki erre a világra a kérdéskört, mert nemcsak a színésznőkkel esik meg ilyen. – Ne legyen ilyen felmentési lehetőség, hogy igen, de hát ő színésznő, és a szakmája erről szól. Nem, ez sehol nem megengedhető – tette hozzá.

A Viktória címszereplője örül neki, hogy egyre többen állnak elő történetükkel, mert ez hasznos az ő gyógyulásukban is szerinte. – Majdnem minden barátnőmnek van ilyen sztorija, nagyon gyakori sajnos, főleg fiatalabb lányoknál, akiknek naivitását kihasználják az idősebb férfiak – mondta, szintén szolidaritást vállalva Sárosdi Lillával.

– Nem új az egész, nekem is beszéltek már a pácienseim a szereposztó dívány jelenségéről – mondta lapunknak Vizi János szexuális medicina szakember. Szerinte fontos, hogy az áldozatok kiálljanak, mert a jéghegy-jelenséghez hasonlóan sok eset még most sem derül ki, az áldozatok félnek a következményektől. – Hasonló, mint a korrupció, a két érintett van jelen, egy állítás szemben egy tagadással – mondta.

Vizi úgy látja, a több kiállással nőhet a visszatartó erő, és azért is érdemes rögtön előállni, mert több évtized után jogilag nehéz bizonyítani a történteket. – És sajnos az eljárás sem áldozatbarát, gyakori az áldozathibáztatás, kételkedés, másodlagos viktimizáció, azaz mikor az érintett újra átéli a történteket azzal, hogy folyamatosan meséltetik vele – tette hozzá.

A szakértő szerint továbbá fontos, hogy férfi és női áldozatok is vannak, és nem szabad azt mondani egy férfiáldozat kiállásakor sem, hogy ez elterelheti a nőkről a figyelmet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »