Kiderült: embercsempészekkel üzletel az EU

Lelepleződött Brüsszel titkos üzlete: hatalmas pénzösszegeket juttat Afrikába az embercsempészeknek azért, hogy ne segítsék a migránsokat.Az együttműködést a BBC egyik műsora, a Panorama leplezte le, és bár a közösség szóvivője tagadta, hogy fizetnének a csempészeknek, egy neve elhallgatását kérő EU-s tisztviselő megerősítette, hogy a közösség egy külső közvetítőn keresztül igenis pénzt juttatott az afrikai migránsok segítőinek.

A BBC szerint ezek a kenőpénzek akár 6000 fontot is kitehettek, és Brüsszel arra ösztönözte a „partnereit”, hogy a pénzből kezdjenek új életet szerelőtanoncként, esetleg vegyenek maguknak egy telket vagy nyissanak egy boltot – írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:
Niger például 2016-ban 687 ezer eurós támogatást kapott azért, hogy állítsa meg az Európába tartó migránsokat. A közép-afrikai országon több ezren utaznak át Líbiába tartva, ahonnan hajókkal veszik célba Olaszország partjait. Idén augusztusban a tengeri utat közel négyezren tették meg – egy éve ugyanekkor, a támogatás kifizetése előtt még 21 ezer migráns szállt hajóba.

Korábban Nigeren migránsokkal telezsúfolt kamionok hajtottak át Líbia felé, mostanra azonban a kormány lefoglalta ezeket a járműveket, a csempészeket pedig megfosztották a megélhetésüktől. Ezért sokan inkább megelőzik a bajt, és rögtön az EU-s segítséget választják.

Hírdetés

Brüsszel szerint szó sincs a csempészek lefizetéséről: állításuk szerint ők a nigeri kormánnyal egyeztek meg, a pénzt hozzájuk utalják annak érdekében, hogy állami szinten akadályozzák meg a migránsok áramlását és az embercsempészek működését. A jelek azonban másról árulkodnak.

Hasonló egyezséget kötött Olaszország is Líbiával – ott azonban nem működik tökéletesen a megállapodás. Az olasz kormány áprilisban nagyobb összeget utalt Líbiának, hogy ebből erősítse meg határőrizetét, és ennek keretében számolja fel a migránsok szállításából nyerészkedő csempészek hálózatot is. Sok bűnöző élt a lehetőséggel, és ideiglenesen felfüggesztette működését, ám a nyugalom csak átmenetinek bizonyult.

A polgárháborús Líbiában ugyanis egyáltalán nincs álláslehetőség, az emberek nyomorognak, így hiába érkezett az egyszeri segély, az embercsempészek nem tudják máshogy eltartani a családjukat, így visszatérnek a migránsok utaztatásához.

Ráadásul a migrációs útvonal folyamatosan tolódik nyugatra: egyre több migráns választja Líbia helyett Marokkót, ahonnan pedig Spanyolországba hajóznak át. Az ezen az útvonalon megfordulók száma egy év alatt 88 százalékkal megnőtt, és ahogy Líbia környékén egyre szigorúbb az ellenőrzés, úgy válik egyre népszerűbbé a spanyol partszakasz.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »