Kína: új vasúti rekord

Szeptember végén üzembe állítják a világ leggyorsabb vonatját, a kínai bullet traint, azaz golyóvonatot, kínai nevén Fu-hszingot (Fuxing). A jármű Peking és Sanghaj között közlekedik majd, és óránként 400 kilométert tud megtenni. Ez 50 kilométerrel több az eddigi rekordnál, amelyet ugyanennek a járműnek egy korábbi verziójával állítottak fel.

A szupervonatból hét párat üzemeltet majd az állami Kínai Vasút az ország legforgalmasabb, évi sok millió utas által használt, 1318 kilométer hosszú vonalán. A Fu-hszingok naponta 14-szer fordulnak meg a két nagyváros között, a tesztek sikerrel lezajlottak. Az átlagsebesség óránként 350 kilométer lesz, az említett, 400 kilométer csak az elérhető maximum a társaság bejelentése szerint, amelyet az Rt.com idéz.

A szuperszerelvényből hét párat helyeznek üzembe ősszel.
Forrás: AFP

Az új modellen olyan monitoringrendszer van, amely veszély esetén automatikusan lelassítja a szerelvényt. A korábban üzembe helyezett, óránként 350 kilométeres csúcssebességre képes vonatnak ugyanis 2011-ben egy 43 halálos áldozatot követelő balesete volt a jelzőrendszer hibája miatt. (A vonat egy villámcsapás miatt megállt a nyílt pályán, egy Vencsou közelében lévő hídon, egy másik pedig hátulról belerohant, és kisiklott.) A baleset után a kínai vasúti hatóság felső korlátot szabott a vonatok sebességének. A fejlesztések azonban nem álltak le a kínai hálózaton, amely egymaga képviseli a globális vasúthálózat majdnem 60 százalékát.

Tavaly 22 ezer kilométernyi nagy sebességre alkalmas pálya volt az országban, ezt 2020-ra 30 ezer kilométerre növelnék.

Pénz a Bajkál–Amur és a transzszibériai vonalnak

Egy november 1-jéig jóváhagyandó orosz elnöki rendelet az idén 1,7 milliárd dolláros, jövőre 850 millió dolláros többletforrást bocsátana a Bajkál–Amur és a transzszibériai vasút fővonalának idei fejlesztésére – jelenti a TASZSZ. A pénz a Nemzeti Jóléti Alapból származik. Vlagyimir Putyin elnök az ország nagy, távol-keleti beruházási projektjei érdekében döntött az érintett vasúti pályák megújításáról.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »