Kinőtte magát a Lyme-kór

Veszélyes azzal takarózni, hogy beoltattuk magunkat a kullancsoltással: a legutóbbi, ismert adatok szerint negyedére csökkent az encephalitis vírusos megbetegedések száma, ugyanakkor a kullancs enchephalitis helyét átvették a Lyme baktériumok.

A Magyar Kullancsszövetség sajtótájékoztatóján ott volt a hvg.hu, és az olvasottak alapján nem igazán kecsegtető a mostani helyzet. Mint írják, az egy évvel ezelőtt prognosztizált Lyme-fertőzések növekvő száma sajnálatosan beigazolódott. Ehhez hozzájárul, hogy a kullancsok nagyjából fele fertőző, és ezek majdnem száz százaléka a Lyme-kór valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát.

A Lyme-betegek mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel negyven százaléka idegrendszeri, a többi csupán ízületi kórképeket alakít ki.

Azt már Balaicza Erika belgyógyász főorvos mondta a köztévében kedd reggel az MTI szerint, hogy első időben először a felső légúti fertőzéshez hasonló tünetek jelentkeznek, majd fejfájás, fáradékonyság, később, tipikusan fél év múlva ízületi fájdalom, majd szív- és érrendszeri panaszok.

Elmondta: ha az ember kullancsot talál magában, ne tépje ki, hanem a gyógyszertárakban kapható eszközzel emelje ki úgy, hogy a kullancs testének tartalma ne préselődjön a szervezetébe. A kullancsot lehetőség szerint tartsuk meg, mert a patikákban kapható gyorsteszt segítségével kimutatható, hogy fertőzött-e Borrelia kórokozóval. Ha igen, forduljunk orvoshoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »