Kirkukban vágott vissza az Iszlám Állam

Öt nappal a moszuli ostrom kezdete után meglepetést okozott az Iszlám Állam. Moszulnál továbbra sem tudják megállítani az iraki és kurd erőket, viszont megpróbáltak visszatámadni egy másik iraki városnál, Kirkuknál. Ami fontos olajipari központ.

Lövések zajától voltak hangosak az északkelet-iraki Kirkuk utcái. A félmilliós nagyvárosban szinte kihalt minden, csak a katonák vívnak közelharcot több fronton.

Ellentámadást indítottak az Iszlám Állam milicistái pénteken több ellenőrzőpont ellen Kirkukban és a környező falvakban. Az akció nyilvánvaló célja elvonni a hatóságok figyelmét a telpüléstől 170 km-re északnyugatra fekvő Moszulnál folyó harcoktól. A dzsihadisták így próbálnak kitörni a moszuli összehangolt, 10 szeres túlerő elleni offenzívából.

A stratégiailag fontos olajmezőkhöz közel fekvő Kirkuk a kurd erők, a pesmergák ellenőrzése alatt áll. A várost reggel több robbanás rázta meg. Robbanómellényt viselő öngyilkos merénylők a központban kormányzati épületeket támadtak. Titkosszolgálati jelentések szerint négy öngyilkos merénylő összehangoltan támadta a rendőrség székházát és járőr egységeket.

A közelharcokban már közel egy tucat ember vesztette életét. A település kormányzója viszont azt jelentette, hogy a dzsihadistáknak még egyetlen közigazgatási épületet sem sikerült elfoglalniuk. Hatósági értesülések arról is beszámoltak, hogy Kirkuktól 40 km-re Moszul irányába egy erőműnél három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A detonációban meghalt az erőmű 12 iraki alkalmazottja és négy műszaki szakember is.

Dübörög az offenzíva Moszulnál

Hírdetés

Közben a 80 ezer fős koalíciós erők offenzívája egyre nagyobb sikereket ér el Moszulban. A környező falvak felszabadítása után több fronton a városban folytatódnak a harcok.

A másfél milliós város lakossága viszont nem jut élelemhez. A török vörösfélhold segélyszervezet 20 kamionnal összesen 10 ezer ember számára elegendő humanitárius segélyszállítmányt indított pénteken az észak-iraki Moszulnál zajló harcok rászorulóinak. A hatóságok úgy számolnak, hogy a konfliktus következtében mintegy 150-400 ezer ember válhat földönfutóvá, és a török humanitárius szervezetek már megkezdték a menekülttáborok építését Észak-Irakban.

Irak második legnagyobb városa, Moszul az Iszlám Állam utolsó erőssége az országban, amelyet két éve tartanak a kezükben a dzsihadisták.

A hétfő óta tartó harcok gyors sikerei ellenére szakértők mégis óva intenek a túlzott optimizmustól. Noha abban egyetértenek, hogy Moszul visszahódításával az Iszlám Állam terrorszervezet Irakban katonailag valóban súlyos vereséget szenvedne. Ez azonban az elemzések szerint nem jelentené a szervezet megsemmisülését. Szíriában még mindig komoly területeket ellenőriz.

(Híradó nyomán)

Így néz ki egy felszabadított szíriai város – 3D-videóval

Több ezren menekültek már el Moszulból


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »