Koalíciós válság – Danko kitálalt

Koalíciós válság – Danko kitálalt

POZSONY. Miközben Robert Fico kormányfõ úgy tesz, mintha a koalíció válsága egyáltalán nem bosszantaná, hisz egyéb dolga is van, például az ország gazdasági sikereirõl való keddi beszámoló, Andrej Danko házelnök egyáltalán nem nyugodt – olvasható a Szlovák Nemzeti Párt Facebook oldalán "A koalíciós szerzõdés atipikus, elavult vagy nehézkes" címszó alatt megjelent, a nemzetiek elnöke által a týžden.sk portálnak adott interjúja.

„Mindig is mondtam, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem lehet a Smer pojácája, kell, hogy legyen saját programja és elképzelései. Nem ismételgethetem kétségbeesetten kéréseimet, mint ahogy azt legutóbb tettem, amikor a mezõgazdáknak a zöld gázolajra való pénzért könyörögtem. Tudják, a nevezett koalíciós partnernek az ereje nemcsak a hatáskörébe tartozó belügyi és pénzügyi tárcában rejlik, de abban, is, hogy képes irányítása alatt tartani az önök minisztériumait” – jelent meg az interjúból kiragadott részlet a nemzetiek Facebook oldalán.

A Szlovák Nemzeti Párt – úgy tûnik – nem képes elfelejteni a sérelmeket, a válság sokkal súlyosabb számukra, mint ahogy azt a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer –SD) prezentálni igyekszik. Ráadásul a kormányülést is összehívta, holott az SNS jelezte, miniszterei nem kívánnak rész venni rajta.

„A Smer reakciójából sok esetben bizonyos hûvös távolságtartás érzõdik, nem egyszer a problémák megoldására javasolt jó ötletek megvalósítása terén is" – mondta Danko, majd így folytatta: "Létezik egyfajta rivalizálás, ami az élelmiszerek minõségének kérdésében is felszínre került, amit a mi pártunk dolgozott ki. Semmi gondom azzal, ha a kormányfõ átveszi a V4 vezetését, de vannak dolgok, melyekrõl nekem és pártomnak is beszélnie kell, és megmutatni a nyilvánosságnak, hogy teljesítjük programunkat. Ezekben a dolgokban valóban nagy a politikai érdekellentét” – jegyezte meg Danko az „Átvert” címszó alatt megjelent múlt heti cikkben.

Az SNS nem hagyja, hogy tönkretegyék

A nemzetiek elnöke hangsúlyozta, nem az SNS tette tönkre a kormányt. „A kormány bukása és a mûködésképtelen koalíciós megállapodás elutasítása között nagy különbség van” – magyarázta. Hozzátette, nem hagyja, hogy elpusztítsák. "Nem szeretném, hogy kárt szenvedjen az egészségem, és olyan koalíciós partnereket szeretnék, akik valóban partnerek, nem élnek vissza az információkkal és a viselkedésük sem alibista” – írta Danko nem kímélve Erikk Tomášt, a kormányfõ sajtótanácsadóját sem, de bõven jutott az "áldásból" Marek Maïariè kulturális miniszternek is.

„Erik Tomáš egy különös személy. Államtitkár volt, ahol nyilván nem felelt meg az elvárásoknak, aztán különös „hiúsággal” továbbállt. A választások elõtt ez a személy volt felelõs a Szlovák Nemzeti Pártot ért támadásokért is. A választások elõtt képtelenek voltunk bekerülni a Szlovák Televízióba, amiben Maïariè úrnak is része volt. A nevezett médiát teljesen elzárták elõlünk” –  indokolta a két nevezet személy iránt táplált ellenszenvét a nemzetiek vezetõje.

Legnagyobb problémának mégis a Smer és SNS közötti rivalizálást látja, amelynek lényege a választókért folyó küzdelem. „Ráadásul a kapcsolatokat tekintve jó és naiv ember vagyok, aki sok tekintetben túlságosan is nyitott” – ismerte be Danko, bár az utolsó egy évben sokat tanult. „Bizonyos kommunikációs hibákat én is elkövettem, a kapitányi rangból semmi hasznom, s ma már tudom, három pohár bort követõen nem lehet sajtótájékoztatót tartani” – magyarázta Danko.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »