Kőkeményen fogják Botkát a régi emberek

Cáfolta az MSZP, hogy árnyékkormányt állított volna fel, az azonban állítólag eldöntött, hogy nyár végéig mind a 106 körzetben megnevezhetik az egyéni országgyűlési indulókat. A legújabb hírekkel kapcsolatosan a Boros Bánk Levente politológus az M1 hétfő reggeli műsorában úgy fogalmazott: Botka László két tűz közé szorult, és hiába hozna be új embereket, ha a régiek kőkeményen fogják őt hátulról.

Példa nélküliként jellemezte az állítólagos szocialista árnyékkormányt a Médianéző Intézet igazgatója, aki szerint a magyar demokrácia 27 éves történelmének egyedülálló fejezete lesz, ha tényleg megalakul az árnyékkormány. Szerinte a lépés a Botka Lászlóban érezhető bizonytalanság egyik megnyilvánulása.

Példa nélküliként jellemezte a szocialista árnyékkormányt a Médianéző Intézet igazgatója, aki szerint a magyar demokrácia 27 éves történelmének egy példanélküli fejezet lesz, ha tényleg megalakul az állítólagos árnyékkormány. Szerinte a lépés a Botka Lászlóban érezhető bizonytalanság egyik megnyilvánulása.

Példa nélküliként jellemezte a szocialista árnyékkormányt a Médianéző Intézet igazgatója, aki szerint a magyar demokrácia 27 éves történelmének egy példanélküli fejezet lesz, ha tényleg megalakul az állítólagos árnyékkormány. Szerinte a lépés a Botka Lászlóban érezhető bizonytalanság egyik megnyilvánulása.

Elmaradhat az új retorika

Az mindenesetre a régi mszp-s retorikával való szakítást jelenthetné Boros Bánk Levente szerint, ha megalakulna az árnyékkormány, de a kialakuló új képet az már erőteljesen árnyalhatja szerinte, hogy kik lennének a tagjai.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: Botka László két tűz közé került az árnyékabinet kapcsán, hiszen a 2010 előtti személyzeti politikával szakítani kellene, és a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormány tagjai helyett új embereket, új neveket kellene megneveznie, de – mint azt Boros Bánk Levente leszögezte – mégis azok az emberek uralják az MSZP-t, akik a korábbi ciklusokért felelősök, és akik erősen fogják a szegedi városvezetőt hátulról.

Megviselte a szocialista pártot a 2010 óta eltelt eltöltött hét év, és nem csak azért, mert ellenzékben volt, hiszen személyek és a párt jelentős részei is leszakadt ez alatt az idő alatt, ez pedig nem teszi valószínűleg vonzóvá azok számára, akik politizálni szeretnének, és csak az a régi, szűk mag maradt, aki továbbra is az MSZP-re áldozhatná az idejét, vagy ebből él meg – fejtette ki véleményét a politológus.

A tét: a kormányfő-jelöltség

Boros Bánk Levente hozzátette: Botka László csak azokból az emberekből „tud főzni”, akik rendelkezésre állnak a holdudvarban, vagy esetleg eddig mellőztek, és kiküldtek az Európa Parlamentbe (Ujhelyi István nevét emlegette a stúdióban ülő politológus itt), vagy akik jobb híjján kitartottak az MSZP mellett.

A politológus szerint Botka saját pozíciója is a tét ebben a sikertelenségben, hiszen nem sokkal ezelőtt terjedtek el azok a hírek, miszerint nem lesz az MSZP kormányfő-jelöltje sokáig a szegedi városvezető, ha nem kezdődik el egy gyors javulás, és még a kampány megkezdése előtt „sikertelen politikusként” vonulhat vissza Szegedre.

Egyénik: hiába keménykedik Botka?

Megfenyegette a kibeszélőket Botka, hogy – a párt elnökségétől kapott vétójoggal élve – megakadályozhatja a renitens szocialisták indulását egyéni választókörzetekben, „lemészárolhatja őket politikai értelemben”.

Az azonban kérdéses Boros Bánk Levente szerint, hogy van-e hitele továbbra is Botka Lászlónak, hiszen az MSZP-ben mégis csak kívülről jött embernek számít, és az országos politikában sokáig tudatosan nem vett részt, ellenében pedig az országos politikában tapasztalt szocialisták vannak, akik ellen az MSZP kremlinológiája sok sikerre nem tartogat – jelentette ki a politológus.

Önellentmondásba keveredett Botka

Noha állítása szerint nem térhet vissza a 2010 előtti világ, Botka László a fél Gyurcsány-kormányt alkalmazná saját szakértői kabinetjében. Mindeközben az MSZP vörös csillaggal, azaz tiltott önkényuralmi jelképpel kampányolt az EFOTT-on.

„Botka László árnyékkormánya tele van a Gyurcsány-kormány minisztereivel és államtitkáraival. Most akkor mégsem akkora baj mindaz, ami 2010 előtt történt?” – méltatlankodnak Gyurcsány Ferencék a DK félhivatalos blogján, az Európakávézón arról, hogy az Echo TV ismertette az MSZP miniszterelnök-jelöltjének tervezett szakértői kabinetjét. Ennek vezetője maga Botka lenne, helyetteseként pedig Ujhelyi Istvánt, a kancellária volt államtitkárát nevezte meg.

Az oktatásügyért Hiller István volt oktatási miniszter, a mezőgazdaságért Gőgös Zoltán egykori vidékfejlesztési államtitkár, az egészségügyért Komáromi Zoltán háziorvos, a szociális területért Korózs Lajos korábbi államtitkár, az uniós ügyekért Andor László egykori uniós biztos, a gazdaságért pedig Pogátsa Zoltán közgazdász felelne.
„Ha Botka megtagadja a 2010 előtti kormányzást, akkor hogyan lehet nála miniszterjelölt Hiller, Ujhelyi, Korózs és Gőgös? – tette fel a kérdést a DK-s blog. Mint írták, „ha Botka bejelentené ezt a névsort, nagyon hamar kinevetnék újabb következetlenségéért”.

Ismert, Botka szerint a 2010-es kudarc főszereplőinek háttérbe kell vonulniuk, ezért vétójogot követelt ki magának az egyéni jelöltek kiválasztásánál és az országos lista felállításánál. Mindeközben a Híradó arról számolt be, hogy az MSZP vörös csillaggal, azaz tiltott önkényuralmi jelképpel kampányolt az EFOTT fesztiválon. Mindez történt úgy, hogy a párt budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes testfestőmintákat kínálgatott a párt elnökének, Molnár Gyulának. A képviselőnő először csak hangjegyeket akart a pártelnökre festeni, „De csillagot is fújhatok, mint egy jó kommunista” – mondta alig egy perccel később, az önkényuralmi jelkép pedig fel is került Molnár Gyula karjára.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »