Korrupciós jubileum: 12 éve történt

Korrupciós jubileum: 12 éve történt

Erkölcsileg lenullázták magukat, együtt a korrupcióval teli SZDSZ-szel, amelynek egyes volt nagyjai néha bekiabálnak a páholyokból.

Románia talán tisztázhatja, kikre utalhatott Medgyessy Péter miniszterelnök akkor, amikor 2004. augusztusában a Népszabadságnak nyilatkozva bejelentette: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.”

Románia már elkészítette az antikorrupciós stratégiát.

„A korrupció elleni harc nemcsak az állam, hanem minden egyes állampolgár felelőssége – hangoztatta Raluca Pruna, a román kormány igazságügyi minisztere augusztus 12-én, amikor bemutatta az ország 2016-2020-as időszakra szóló korrupcióellenes stratégiájának tervezetét.

Medgyessy Péter ezt nem tette – bele is bukott.

A bukaresti tárca 90 közintézmény, civil szervezet és vállalkozás bevonásával dolgozta ki a stratégiát, amelyet június közepén honlapján nyilvános közvitára bocsátott.

Medgyessy csak a köztelevízióban erősítette meg bejelentését.

Más a helyzet délkeleti szomszédunknál. Raluca Pruna szerint Románia az figyelemre méltó eredményeket ért el a korrupcióellenes harc terén, jól működő igazságszolgáltatása van, ami „egyeseket kétségbe ejt”.

Magyarországon vígan élnek az SZDSZ volt korruptjai.

Romániában azonban arra a következtetésre jutott az igazságügyi tárca, hogy a nagy sajtóvisszhangot keltő ügyészségi leleplezések elrettentő hatása önmagában nem elég.

Nálunk ezek is elmaradtak: az SZDSZ esetében…

Az utóbbi négy évben évente 3500-4000 korrupciós ügyben hoztak ítéletet a román bíróságok mondta a román miniszter. Nálunk Medgyessy Péter bejelentése után – mely szernt „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel” – az akkori főügyész béna maradt.

Pedig alkotmányos kötelessége lett volna lépni.

Hírdetés

Romániában a korrupcióellenes stratégia megvalósítása 100 millió euróba (31 milliárd forintba) kerül, ez az összeg alig ötöde annak a félmilliárd eurónak, amit a korrupciós ügyek vádlottaitól foglaltak le egyetlen év alatt.

Nálunk a luxusvillák érintetlenek maradtak.

A stratégia célkitűzései között szerepel az, hogy a román közigazgatás 80 százalékában számolják fel az érdek-összefonódásokat. Az itthoni közigazgatásban eleven érdek maradt az SZDSZ korrupciós ügyeinek ködbe burkolása.

Az úgynevezett „civil” szervezetek is cinkosok maradtak.

Pedig gigantikus adófizetői pénzeket zsebelnek be a korrupció ellen állítólag küzdő civil garnitúrák, szájalnak, harsánykodnak – az SZDSZ korrupciós ügyeiről azonban gyáván hallgatnak, cinkos némaságban a vétkesekkel együtt.

Gyávák a nagy átvilágítók.

Erkölcsileg lenullázták magukat együtt a korrupcióval teli SZDSZ-szel, amely ugyan a törvényhozásból kibukott, egyes volt nagyjai azonban páholyokból nézik a társadalom küzdelmét, s néha bekiabálnak a páholyokból.

Valódi korrupcióellenes civil szervezetek kellenének.

Ehhez azonban pénz kell, a korruptoknak ugyanis van pénzük, s megfizethetik az gátlástalan ügyvédeket, sőt – nemcsak az ügyvédeket… Ezért életveszélyes a korrupció – mármint annak, aki le kívánja leplezni.

Talán Románia most segít.

Bukarest már stratégiát alkotott a korrupció ellen. Idehaza a föladat valamivel kényesebb: történelmi átvilágítás is szükséges. Mi volt 12 éve?… Olyanokat is elő kell venni, akiknek nemzetközi kapcsolataik vannak.

Ezért védettek – legalábbis annak remélik magukat.

Valamennyire azonban idehaza is javult a helyzet. Aki leleplezi, hogy kik voltak azok, akik miatt Medgyessy Péter 12 éve, 2004 augusztusában miniszterelnökként bejelentette: Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, nos azoknak nem kell messzire menekülniük.

Elég Erdélybe átutazni.

S ott jó eséllyel politikai menedékjogot kap.

Kovács G. Tibor – www.gondola.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »