Kortina – Élet költözött a megújult bástyába

Kortina – Élet költözött a megújult bástyába

KOMÁROM. A Komáromi Erõdrendszer II-es bástyája pár évvel ezelõtt került magánkézbe – az új tulajdonos nem tétlenkedett sokáig, egy korszerû, mégis történelmi alapokra építkezõ relaxációs központot alakított itt ki.

Šimonová Martina, a Kortina Relaxációs Központ üzletvezetõje portálunknak elmondta, egy gyönyörû, a pihenést szolgáló hely kialakítása volt a céljuk. „Lokálpatrióták vagyunk, nagyon szeretjük a városunkat. Szerettünk volna a városunkban élõ emberek részére egy gyönyörû, csodálatos, minõségi relaxációs helyszínt kialakítani, ahol meg tudnak pihenni és kiváló gasztronómiai élményekben is részük lehet” – fogalmazott.

A vendégek minden igényt kielégítõ szolgáltatásokban részesülhetnek, a gyermekeket játszótér fogadja, de koncerteket is terveznek a történelmi falak között.

„Komárom mindennapi életének szerves része lesz ez a felújított bástyarész” – így vélekedik Stubendek László, Komárom polgármestere a magánberuházásról. Azt mondja, ehhez az elképzeléshez nem elég a jól megfontolt üzleti ambíció, hiszen a jelentõs beruházás megtérülése egy ekkora projektnél nagyon kiszámíthatatlan.

„Komáromot körülveszi ez a hatalmas erõdítményrendszer, és bizony az utóbbi idõkben probléma volt életet belevinni, bármilyen szinten. Most egy olyan eseménynek vagyunk a tanúi, amikor vállalkozók, üzletemberek, közéleti személyiségek jöttek össze, hogy megünnepeljük ezt a pillanatot, hogy megújul a bástyarendszer egy része, élet kerül ide” – mondta Stubendek László.

Gráfel Lajos, a komáromi erõdrendszer legavatottabb ismerõje is kezet rázott a relaxációs központ kialakítóival, hiszen az enyészettõl mentették meg a történelmi örökséget. A lepusztult állapotot felszámolták, tették mindezt úgy, hogy újrateremtették a történelmi falak patináját.

„A szocializmus alatt állami vállalatok vették igénybe, és hát mindenki alakította, festékraktártól kezdve zöldségraktárig minden volt itt, gyártóhelyiségek is. Teljesen tönkretették. Most vissza kell helyezni az eredeti konstrukciókat, az eredeti falakat, ablakokat, ajtókat, nyílászárókat, de természetesen már modern anyagokkal, mivel ez egy új funkciót fog betölteni” – fejtette ki Gráfel Lajos, a Komáromi Városi Hivatal mûemlékekért felelõs referense.

A magánberuházás az 1 millió eurót is meghaladta, több mint egy évig dolgoztak a munkagépek a terepen. A Kortina latin kifejezés, magyarul erõdöt jelent, de egyes források a fal latin megfelelõjeként tüntetik fel a kifejezést.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »